7 jesiennych biszkoptów z sezonowymi składnikami

poniedziałek 6 października 2025 09:43 - Patricia González
7 jesiennych biszkoptów z sezonowymi składnikami

Sezon już daje o sobie znać w kuchni. Dynie, jabłka i gruszki zaczynają zajmować miejsce w koszyku z zakupami, a pieczenie biszkoptu nagle staje się weekendowym planem. W moim domu zawsze jest tak samo: ktoś przyjeżdża z torbą jabłek "bo były w bardzo dobrej cenie" albo z ogromną dynią, która wydaje się żyć własnym życiem. I oczywiście trzeba się jej pozbyć. Biszkopt jabłkowy z cynamonem, biszkopt dyniowy z gałką muszkatołową, może ciasto gruszkowo-migdałowe. Włączony piekarnik, aromat unoszący się w powietrzu i poczucie, że jesień, to coś więcej niż tylko pora roku, można też zjeść.

A jeśli nie wiesz, od czego zacząć, oto siedem sezonowych ciast z jesiennymi owocami i warzywami, które, mamy nadzieję, zachęcą Cię do włączenia piekarnika.


Bananowy biszkopt

Banan jest prawie dziką kartą w pieczeniu, a jesienią docenia się jego dojrzałą słodycz. Kiedy skórka zaczyna brązowieć, jest to idealny czas na wilgotny biszkopt, który przetrwa wiele dni bez wysychania. Tak narodził się chleb bananowy, ale sprawdza się również w miękkich ciasteczkach, szybkich naleśnikach lub babeczkach.

Ciasto bananowo-czekoladowe - wyjątkowo wilgotne!

Przejrzałe banany oddają ducha w koszyku z owocami? Wykorzystaj je do przygotowania pysznego, wilgotnego ciasta. A żeby było jeszcze smaczniej, nie ma nic lepszego niż chipsy czekoladowe :-) Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a dzięki...


Gruszkowy biszkopt

Jesienne gruszki mają soczysty miąższ, który wydaje się rozpływać w ustach, ale nie wszystkie z nich równie dobrze reagują na pieczenie. Gruszki konferencyjne, najlepsze w tym sezonie, zachowują jędrność i aromat, dzięki czemu idealnie nadają się do ciast biszkoptowych i odwróconych. Aby uzyskać bardziej łagodny efekt, dobrze sprawdzają się również blanquillas, które wtapiają się w miękisz i dodają dodatkowej słodyczy. W domu nadają się również do pikantnych kompotów lub znikają prawie niezauważone, świeżo po wyjęciu z piekarnika z ciastem francuskim.

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Na podwieczorek przygotuj sobie pyszne, owocowe ciasto: czekolada + gruszki! Wilgotne i rozpływające się w ustach, pokochasz ten deser, który jest łatwy do zrobienia z dziećmi! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować to w 100%...


Biszkopt cytrynowy

Cytryna jest niezbędna przez cały rok, ale jesienią jej skórka staje się bardziej aromatyczna, a ciasta są wdzięczne za tę świeżość, która przecina słodycz. Kilka skórek wystarczy, aby przekształcić proste ciasto w wypiek, który wypełni dom cytrusowym aromatem.

Jeśli szukasz szybkiego i nieskomplikowanego przepisu, cytrynowy biszkopt w blenderze jest idealny: wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem i prosto do piekarnika - idealny z filiżanką kawy!

Ekspresowe ciasto cytrynowe w blenderze!

Jeśli szukasz wilgotnego ciasta o pysznym cytrynowym smaku, a przede wszystkim bez żadnego wysiłku, to dobrze trafiłeś ;-) Oprócz tego, że jest pyszne, to ciasto cytrynowe wyraźnie zmniejszy potrzebę zmywania naczyń, ponieważ wszystko , co musisz...


Biszkopt z jabłkami

Jeśli istnieje jeden owoc, który definiuje jesień, to jest nim jabłko. Reinetta, golden, granny smith... wszystkie mają swoje miejsce w wypiekach. Można je zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem lub ułożyć w segmentach na powierzchni, aby skarmelizowały się w piekarniku.

Proste ciasto z jabłkami

Oto przepis na wilgotne, lekkie ciasto jabłkowe Prosty deser pełen smaku. To bardzo łatwy przepis.


Biszkopt z figami

Figi pojawiają się w pośpiechu i trzeba je jak najlepiej wykorzystać: w ciągu kilku tygodni koncentrują całą swoją słodycz i zapach. W ciastach biszkoptowych zapewniają wilgoć i miodowy akcent, który jest wzmocniony orzechami. W tym przepisie łączymy je z migdałami, kombinacją, która nigdy nie zawodzi.

Ciasto z figami i migdałami

Sezon na figi jest krótki, więc wykorzystajmy go jak najlepiej! Mamy dla Ciebie prosty i efektowny deser: ciasto figowo-migdałowe :-) Wilgotne i łatwe do zrobienia, w Ptitchef nie zostaje ani okruszek! A może w domu? Wypróbuj ten przepis dzięki naszym...


Biszkopt ze słodkich ziemniaków

Słodki ziemniak, pieczony do miękkości i złocistości, jest darem do pieczenia: dodaje koloru, naturalnej słodyczy i kremowej konsystencji przypominającej dynię, ale z większym charakterem. W poniższym przepisie łączymy go z kokosem, świeżym kontrastem, który podkreśla jego słodycz. Bardzo dobrze komponuje się również z przyprawami, takimi jak cynamon lub orzechy, a ponieważ jest zrobiony ze skrobi kukurydzianej zamiast mąki pszennej, jest to ciasto naturalnie bezglutenowe.

Tort z batatów i kokosa

Słodkie ziemniaki znamy jako frytki, purée lub zapiekankę... ale co z przygotowaniem ich na deser? Wypróbuj nasz przepis na fondant z batatów i kokosa! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, w 100% domowy i będzie słodkim zwieńczeniem posiłku! Co więcej,...


Ciasto marchewkowe - Bizcocho de zanahorias - Ciasto marchewkowe

Jesienne marchewki są słodsze i nadają klasycznemu ciastu marchewkowemu inny wymiar. To nie tylko przyprawione ciasto z orzechami i cynamonem: to przykład tego, jak skromne warzywo można przekształcić w elegancki deser.



Ciastka, które powracają każdej jesieni

Pieczenie w tym sezonie to niemal instynktowny gest: włączenie piekarnika, wypełnienie domu aromatem i czekanie, aż okruchy wyrosną. Każda rodzina ma swój zaufany przepis, który towarzyszy długim posiłkom po obiedzie i parującej kawie. Pytanie brzmi: który biszkopt smakuje jesienią?

Patricia GonzálezPatricia González
Zafascynowana kuchnią i dobrą kuchnią, moje życie kręci się wokół starannie dobranych słów i drewnianych łyżek. Odpowiedzialna, ale zapominalska. Jestem dziennikarką i redaktorką z wieloma latami doświadczenia i znalazłam swoje idealne miejsce we Francji, gdzie pracuję jako redaktorka w Petitchef. Uwielbiam bœuf bourguignon, ale tęsknię za salmorejo mojej mamy. Tutaj łączę moją miłość do pisania i pysznych smaków, aby dzielić się przepisami i historiami kulinarnymi, które mam nadzieję, zainspirują cię. Lubię omlet z cebulą i lekko surowy :)

Komentarze

Oceń artykuł: