Łatwe ciasto cytrynowe

Desser
łatwe
35 min
247 Kcal

Moelleux to idealny sposób na słodkie zakończenie posiłku. A ponieważ uwielbiamy owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryny, uwielbiamy je również dodawać ;-)

Składniki

8

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 1Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 2Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 3Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa zbieleje. Dodaj sok i skórkę z cytryny, następnie mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu roztopione masło.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 4Dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając, aby ich nie połamać.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 6A teraz ciasto cytrynowe jest gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Cytryna: jeśli tak jak my uwielbiasz cytrynę, możesz dodać jej trochę więcej ;-) Można ją również zastąpić dowolnym innym owocem cytrusowym.

Cukier puder: dodaliśmy trochę dla estetycznej strony przepisu. Trzeba przyznać, że odrobina cukru pudru na wierzchu ciasta szybko je upiększa ;-) Co więcej, jest pyszny! Sztuczka polegająca na posypaniu ciasta odpowiednią ilością cukru pudru polega na umieszczeniu łyżki cukru pudru w czajniczku lub małym chinois. Potrząsając naczyniem nad ciastem, cukier puder spadnie w idealnym, równomiernym deszczu.

Akompaniament: jesteśmy skłonni powiedzieć, że ciasto cytrynowe jest wystarczająco dobre samo w sobie. Jeśli jednak naprawdę chcesz mu towarzyszyć z innym przysmakiem, wybierz coulis lub gałkę lodów ;-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 247Kcal
  • Węglowodany: 30g
  • Tłuszcze: 11g
  • Tłuszcze nasycone: 6.2g
  • Białka: 5.7g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 19.5g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (85g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
2/5, 1 głosuj 1 komentarz

anonymous

To w końcu drożdzę czy proszek do pieczenia??????

Zgłoś nadużycie