Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
7 h 40 m
523 Kcal

Chcesz powrócić do tiramisu z pikantnym akcentem, który zmieni wszystko? To cytrynowe tiramisu jest świeże, lekkie i strasznie uzależniające! Zamiast kawy, biszkopty są zanurzone w syropie cytrynowym i na przemian z gładkim kremem mascarpone doprawionym skórką dla jeszcze większej pikanterii. Rezultatem jest słoneczny deser, który łączy w sobie słodycz i żywiołowość, idealny na zakończenie letniego posiłku lub zaskoczenie gości odmianą wspaniałego włoskiego klasyka.

Składniki

6

Krem cytrynowy:

Krem tiramisu:

Namoczone bułeczki:

Dekoracja:

Materiały

  • rondel
  • trzepaczka
  • folia spożywcza
  • mikser elektryczny
  • Maryse
  • prostokątne naczynie (tutaj 23x15cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania7 h
Gotowania10 min
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 1Krem cytrynowy:
    Jajka, cukier i mąkę kukurydzianą wymieszać w rondelku. Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny i wymieszać.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 2Umieścić rondel na średnim ogniu i stale ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Następnie zdjąć rondel z ognia.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 3Dodać pokrojone na kawałki masło oraz sok z 1 cytryny i dobrze wymieszać. Odcedzić mieszaninę i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed umieszczeniem kremu cytrynowego w lodówce (można zmienić pojemnik, aby szybciej schłodzić krem).
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 4Krem tiramisu:
    Ubij razem żółtka i cukier, aż masa zbieleje. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Na koniec dodać 2-3 łyżki kremu cytrynowego i dobrze wymieszać.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 5Ubij białka na sztywno mikserem elektrycznym i dodawaj je stopniowo i delikatnie do poprzedniej masy za pomocą szpatułki, przesuwając od góry do dołu.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 6Namoczyć bukłaki:
    Wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier. Namocz buduary w tej mieszance.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 7Umieść namoczone bukiety obok siebie na dnie formy.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 8Przykryć kremem tiramisu.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 9Przykryć kremem cytrynowym.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 10Dodaj więcej namoczonych biszkoptów, krem tiramisu i krem cytrynowy. Ułóż jak najwięcej warstw, kończąc warstwą kremu cytrynowego.
    Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić tiramisu do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 11Wyjmij tiramisu z lodówki, wygładź wierzch szpatułką i dodaj kilka plasterków cytryny do dekoracji.
  • Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą - Przygotowanie krok 12A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak zrobić krem cytrynowy do idealnie pikantnego tiramisu?

Schłodzenie w lodówce jest niezbędne dla uzyskania idealnej konsystencji. Aby krem był tak pikantny, jak to tylko możliwe, należy dodać trochę soku z cytryny pod koniec przygotowywania wraz z masłem.

Dlaczego ubijanie białek do kremu tiramisu jest ważne?

Ubijanie białek nadaje kremowi tiramisu lekką, przewiewną konsystencję, która równoważy gęstą konsystencję mascarpone, tworząc miękki, rozpływający się w ustach deser.

Jak namoczyć bułeczki w cytrynowym tiramisu, aby nie były rozmoczone?

Bułeczki należy szybko namoczyć w mieszaninie wody, soku z cytryny i cukru, a następnie natychmiast umieścić je w formie, aby pozostały miękkie, ale nie rozmiękły.

Jak długo należy odstawić cytrynowe tiramisu przed spożyciem?

Zalecamy pozostawienie tiramisu w lodówce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się połączyły, a konsystencja była optymalna.

Jak przechowywać cytrynowe tiramisu?

Można je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą przez około 4 dni.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 523Kcal
  • Węglowodany: 66.5g
  • Tłuszcze: 39.2g
  • Tłuszcze nasycone: 23.4g
  • Białka: 11.8g
  • Błonnik: 2.8g
  • Cukry: 41.1g
  • ProPoints: 18
  • SmartPoints: 26
Informacje żywieniowe za 1 porcję (315g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: