Cytrynowe tiramisu, klasyk z pikantną nutą
Chcesz powrócić do tiramisu z pikantnym akcentem, który zmieni wszystko? To cytrynowe tiramisu jest świeże, lekkie i strasznie uzależniające! Zamiast kawy, biszkopty są zanurzone w syropie cytrynowym i na przemian z gładkim kremem mascarpone doprawionym skórką dla jeszcze większej pikanterii. Rezultatem jest słoneczny deser, który łączy w sobie słodycz i żywiołowość, idealny na zakończenie letniego posiłku lub zaskoczenie gości odmianą wspaniałego włoskiego klasyka.
Składniki
Krem cytrynowy:
Krem tiramisu:
Namoczone bułeczki:
Dekoracja:
Materiały
- rondel
- trzepaczka
- folia spożywcza
- mikser elektryczny
- Maryse
- prostokątne naczynie (tutaj 23x15cm)
Przygotowanie
Krem cytrynowy:
Jajka, cukier i mąkę kukurydzianą wymieszać w rondelku. Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny i wymieszać.Umieścić rondel na średnim ogniu i stale ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Następnie zdjąć rondel z ognia.
Dodać pokrojone na kawałki masło oraz sok z 1 cytryny i dobrze wymieszać. Odcedzić mieszaninę i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed umieszczeniem kremu cytrynowego w lodówce (można zmienić pojemnik, aby szybciej schłodzić krem).
Krem tiramisu:
Ubij razem żółtka i cukier, aż masa zbieleje. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Na koniec dodać 2-3 łyżki kremu cytrynowego i dobrze wymieszać.Ubij białka na sztywno mikserem elektrycznym i dodawaj je stopniowo i delikatnie do poprzedniej masy za pomocą szpatułki, przesuwając od góry do dołu.
Namoczyć bukłaki:
Wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier. Namocz buduary w tej mieszance.Umieść namoczone bukiety obok siebie na dnie formy.
Przykryć kremem tiramisu.
Przykryć kremem cytrynowym.
Dodaj więcej namoczonych biszkoptów, krem tiramisu i krem cytrynowy. Ułóż jak najwięcej warstw, kończąc warstwą kremu cytrynowego.
Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić tiramisu do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.Wyjmij tiramisu z lodówki, wygładź wierzch szpatułką i dodaj kilka plasterków cytryny do dekoracji.
A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak zrobić krem cytrynowy do idealnie pikantnego tiramisu?
Schłodzenie w lodówce jest niezbędne dla uzyskania idealnej konsystencji. Aby krem był tak pikantny, jak to tylko możliwe, należy dodać trochę soku z cytryny pod koniec przygotowywania wraz z masłem.
Dlaczego ubijanie białek do kremu tiramisu jest ważne?
Ubijanie białek nadaje kremowi tiramisu lekką, przewiewną konsystencję, która równoważy gęstą konsystencję mascarpone, tworząc miękki, rozpływający się w ustach deser.
Jak namoczyć bułeczki w cytrynowym tiramisu, aby nie były rozmoczone?
Bułeczki należy szybko namoczyć w mieszaninie wody, soku z cytryny i cukru, a następnie natychmiast umieścić je w formie, aby pozostały miękkie, ale nie rozmiękły.
Jak długo należy odstawić cytrynowe tiramisu przed spożyciem?
Zalecamy pozostawienie tiramisu w lodówce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się połączyły, a konsystencja była optymalna.
Jak przechowywać cytrynowe tiramisu?
Można je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą przez około 4 dni.
Odżywianie
- Węglowodany: 66.5g
- Tłuszcze: 39.2g
- Tłuszcze nasycone: 23.4g
- Białka: 11.8g
- Błonnik: 2.8g
- Cukry: 41.1g
- ProPoints: 18
- SmartPoints: 26
Oceń ten przepis