Zupa cebulowa, klasyk
zagłosuj teraz
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa cebulowa z bardzo smacznym rezultatem.
Składniki
6
Szacowany koszt: 4.66Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- Marmite
Przygotowanie
Czas przygotowania35 min
Gotowania45 min
Obierz i posiekaj cebulę (uważaj na oczy!). Roztop masło w garnku.
Dodaj cebulę i podsmaż. Pamiętaj, aby regularnie mieszać, aby cebula się nie przypaliła. Jeśli za bardzo przywiera do dna, dodaj odrobinę wody. Smażyć, aż się skarmelizuje.
Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wodę, kostkę rosołową, cukier, tymianek, sól i pieprz.
Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut.
Wersja au gratin :
Podawać zupę w miseczkach i dodać kilka kawałków czerstwego chleba. Przykryć startym serem.Umieścić w piekarniku pod brojlerem na 10 minut lub tak długo, aż ser się zarumieni.
Zupa cebulowa au gratin jest już gotowa!
Obserwacje
Dodaj liść laurowy lub 10 cl białego wina, aby doprawić zupę.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!