Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk
zagłosuj teraz
Clafoutis to par excellence słoneczny deser! Ma niską zawartość tłuszczu i cukru, jest lekkim ciastem, które zostanie pożarte w mgnieniu oka. Przepis ten można przygotowywać przez cały rok, zastępując wiśnie innymi owocami sezonowymi! Możliwe są nawet wersje pikantne ;-)
Składniki
8
Materiały
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól z jajkami.
Dodawaj mleko stopniowo, cały czas mieszając.
Wydrylować i oczyścić wiśnie. Umieścić je w wysmarowanej masłem formie. Zalać je mieszanką.
Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
A teraz wiśniowe clafoutis jest gotowe!
Obserwacje
Wiśnie z pestkami czy bez? W tradycyjnym przepisie używa się wiśni z pestkami. Można jednak usunąć pestki, aby ułatwić sobie delektowanie się tym pysznym ciastem.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 179Kcal
- Węglowodany: 29g
- Tłuszcze: 3.4g
- Tłuszcze nasycone: 1g
- Białka: 6.7g
- Błonnik: 1.6g
- Cukry: 17.2g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (142g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis