Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
40 min
341 Kcal

Osoby cierpiące na alergię lub nietolerancję glutenu również mogą cieszyć się deserem! Oto dowód w postaci tych mini wiśniowych clafoutis dla indywidualnej przyjemności. Mąka pszenna jest po prostu zastąpiona mąką kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i orkiszu. Ponieważ większość deserów jest wytwarzana z pszenicy, są one z założenia bezglutenowe. Na szczęście istnieje cała masa innych mąk (kasztanowa, gryczana, ryżowa, quinoa itp.), które pozwalają nam znaleźć łatwe alternatywy, takie jak w tym przepisie :-)

Składniki

4

Materiały

  • Formy do tarty (lub kokilki)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj zmielone migdały i mąkę kukurydzianą, a następnie dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Na koniec dodaj mleko.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 2Wysmaruj masłem foremki i wlej masę.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 3Dodaj wiśnie, układając je w atrakcyjny sposób.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 4Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 5A teraz twoje mini wiśniowe clafoutis są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są alternatywy dla mąki kukurydzianej w przepisie na clafoutis?

Możesz użyć mąki ryżowej, gryczanej lub kasztanowej jako alternatywy dla mąki kukurydzianej, aby uzyskać bezglutenowy efekt.
Mini clafoutis wiśniowe należy piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
Tak, możesz dodać inne owoce, takie jak maliny, borówki lub brzoskwinie, aby urozmaicić smak deseru.
Mąka kukurydziana jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a także jest łatwostrawna, co czyni ją dobrym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu.
Tak, mini clafoutis można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a następnie podgrzać przed podaniem, aby zachować ich świeżość.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 341Kcal
  • Węglowodany: 44.4g
  • Tłuszcze: 11.5g
  • Tłuszcze nasycone: 1.6g
  • Białka: 10.1g
  • Błonnik: 5.1g
  • Cukry: 38.4g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (274g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: