Wegetariańska zupa chorba - aromatyczna i pyszna zupa!

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
45 min
124 Kcal

Jeśli lubisz pocieszające, pikantne, orientalne przepisy, ta zupa chorba powinna Ci się spodobać! Zwykle przyrządza się ją z mięsem (głównie jagnięciną lub baraniną), ale tutaj postanowiliśmy zaproponować wersję wegetariańską. Dzięki obecności ciecierzycy jest to pożywna zupa, której nie będziesz chciał przegapić jako przystawki! Przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy krok po kroku.

Składniki

6

Materiały

  • Rondel
  • Blender ręczny
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Drewniana łyżka
  • Chochla

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • W rondlu podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek.
  • Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pomidory, paprykę, cynamon, sól, pieprz i pietruszkę. Wlej wodę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Zdjąć z ognia i zmiksować całość za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie ponownie umieścić rondel na ogniu. Dodaj ciecierzycę i gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
  • Dodaj makaron vermicelli, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Wlej zupę chorba do miski i posyp świeżo posiekaną miętą. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę dodać mięso do tego przepisu?

Tradycyjnie przepis ten przygotowuje się z baraniny lub jagnięciny. Można również dodać kurczaka, wołowinę, cielęcinę lub rybę.
Podobnie jak w naszym przepisie, przed podaniem można posypać zupę chorba posiekaną miętą. Wiele osób lubi również podawać ją z mżawką soku z cytryny. Spróbuj i powiedz nam w komentarzu, co lubisz najbardziej :-)
Można ją przechowywać przez 3-4 dni w lodówce w szczelnej puszce.
Jak najbardziej! Aby rozmrozić zupę chorba, umieść ją w rondelku na małym ogniu, regularnie mieszając.
Absolutnie, a zupa chorba to świetny sposób na przerwanie postu po dniu bez jedzenia i picia! Zjedzona na początku, zaostrzy apetyt na resztę posiłku :-)
Możesz zastąpić makaron vermicelli makaronem frik (z łamanej pszenicy).

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 124Kcal
  • Węglowodany: 16.2g
  • Tłuszcze: 3g
  • Tłuszcze nasycone: 0.5g
  • Białka: 5.4g
  • Błonnik: 4.7g
  • Cukry: 3.3g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (311g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
mikser

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: