To cytrynowe tiramisu to najlepsza rzecz, jaka może przytrafić się latem.

Zapomnij o wszystkim, co myślałeś, że wiesz o tiramisu. Pożegnaj się z kawową wersją i zrób miejsce dla świeżego, cytrynowego smaku, który zelektryzuje Twoje kubki smakowe tego lata! Lekkie, pikantne, rozpływające się w ustach... To nowe podejście do tiramisu spełnia wszystkie kryteria idealnego deseru, gdy temperatury rosną. Chmura mascarpone o smaku cytrynowym, biszkopty nasączone słonecznym syropem, konsystencja, za którą można umrzeć... To przepis, który sprawi, że Twoi goście przewrócą się pod koniec grilla lub podczas popołudniowej przekąski, bez mdłości.
I jak zawsze w przypadku Ptitchef, chodzi o prostotę. Dołączyliśmy wierną listę składników, aby pomóc Ci przygotować ten mały klejnot w domu.
Składniki:
- Krem cytrynowy:
5 jajek
2 cytryny (sok + skórka z 1 cytryny)
120 g cukru
15 g mąki kukurydzianej
120 g masła
1 cytryna (sok)
- Krem tiramisu:
2 jajka (żółtka i białka)
250 g mascarpone
100 g cukru
- Namoczone bukiety:
25 cl wody
1/2 cytryny (sok)
1 łyżeczka cukru
20 bulionów (+/-)
- Dekoracja:
1/2 cytryny (plasterki)
Przepis można znaleźć tutaj:

Komentarze