To cytrynowe tiramisu to najlepsza rzecz, jaka może przytrafić się latem.

poniedziałek 28 lipca 2025 11:56 - Adèle Peyches
To cytrynowe tiramisu to najlepsza rzecz, jaka może przytrafić się latem.

Zapomnij o wszystkim, co myślałeś, że wiesz o tiramisu. Pożegnaj się z kawową wersją i zrób miejsce dla świeżego, cytrynowego smaku, który zelektryzuje Twoje kubki smakowe tego lata! Lekkie, pikantne, rozpływające się w ustach... To nowe podejście do tiramisu spełnia wszystkie kryteria idealnego deseru, gdy temperatury rosną. Chmura mascarpone o smaku cytrynowym, biszkopty nasączone słonecznym syropem, konsystencja, za którą można umrzeć... To przepis, który sprawi, że Twoi goście przewrócą się pod koniec grilla lub podczas popołudniowej przekąski, bez mdłości.

I jak zawsze w przypadku Ptitchef, chodzi o prostotę. Dołączyliśmy wierną listę składników, aby pomóc Ci przygotować ten mały klejnot w domu.


Składniki:

  • Krem cytrynowy:

5 jajek

2 cytryny (sok + skórka z 1 cytryny)

120 g cukru

15 g mąki kukurydzianej

120 g masła

1 cytryna (sok)

  • Krem tiramisu:

2 jajka (żółtka i białka)

250 g mascarpone

100 g cukru

  • Namoczone bukiety:

25 cl wody

1/2 cytryny (sok)

1 łyżeczka cukru

20 bulionów (+/-)

  • Dekoracja:

1/2 cytryny (plasterki)

Przepis można znaleźć tutaj:

Adèle PeychesAdèle Peyches
Redaktor naczelny, który nie może się doczekać zimy, aby jeść fondue! Pasjonatka gastronomii i zawsze w poszukiwaniu nowych kulinarnych perełek, najpierw studiowałam prawo, zanim wróciłam do swojej pierwszej miłości: smaku dobrych produktów i przyjemności dzielenia się przy stole :)

Komentarze

Oceń artykuł: