Brownie z mikrofalówki
zagłosuj teraz
Brak piekarnika? To nie znaczy, że musisz obejść się bez deseru! Pomożemy Ci z tym czekoladowym brownie upieczonym w mikrofalówce! To superszybki przepis, który jest wyjątkowo wilgotny :-) A jeśli chodzi o chrupiącą część, nie wahaj się posypać orzechami laskowymi przed podaniem!
Składniki
6
Do dekoracji (opcjonalnie):
Materiały
- Forma nadająca się do kuchenki mikrofalowej
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania4 min
Ubić jajka z cukrem. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Na koniec dodać mąkę, kakao w proszku, wanilię i sól. Dobrze wymieszaj i przelej masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
Gotować w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty na pełnej mocy. Otwórz kuchenkę mikrofalową na około 30 sekund, a następnie gotuj przez kolejne 1,5 minuty.
Wyjąć z kuchenki mikrofalowej i pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe!
FAQ ❓
Jak długo trwa przygotowanie brownie z mikrofalówki?
Całkowity czas przygotowania to tylko 9 minut, w tym 5 minut na przygotowanie i 4 minuty gotowania.
Czy mogę użyć innych rodzajów mąki do brownie?
Tak, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, takimi jak mąka migdałowa lub bezglutenowa, ale może to wpłynąć na teksturę i smak.
Jakie dodatki mogę dodać do brownie z mikrofalówki?
Możesz dodać orzechy, kawałki czekolady, suszone owoce lub nawet przyprawy, takie jak cynamon, aby wzbogacić smak.
Czy brownie z mikrofalówki jest zdrowe?
To zależy od użytych składników, ale ogólnie jest to szybki deser, który można dostosować, aby był mniej kaloryczny, używając np. mniej cukru lub masła.
Czy mogę przechowywać brownie z mikrofalówki?
Tak, brownie można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 337Kcal
- Węglowodany: 38.3g
- Tłuszcze: 17.4g
- Tłuszcze nasycone: 10.3g
- Białka: 5.5g
- Błonnik: 2.4g
- Cukry: 25.4g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 16
Informacje żywieniowe za 1 porcję (83g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:







Oceń ten przepis