Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę!

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h
399 Kcal

Oto pomysł, który jest tak prosty, jak magiczny: puszyste brownie przekształcone w ośnieżoną szyszkę dzięki kilku dobrze rozmieszczonym płatkom zbożowym i welonowi cukru pudru. Ten świąteczny deser, który można przygotować z dziećmi lub bez nich, tworzy efekt wow bez konieczności spędzania nad nim wielu godzin. Rezultat? Jadalna ozdoba lub super wykwintny talerz deserowy... Do delektowania się pod choinką, z gorącą czekoladą ;)

Składniki

6

Ciasto brownie :

Dekoracja:

Materiały

  • kwadratowa forma o boku 20 cm
  • rękawiczki lateksowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 1Przygotuj ciasto brownie:
    Wymieszaj jajka z cukrem, aż masa stanie się biała.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i czekoladę i dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie, jednolite i błyszczące ciasto.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 4Przed wyjęciem z formy pozostawić do ostygnięcia. Pokruszyć na kilka kawałków i wymieszać z pastą do smarowania.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 5Uformuj dłońmi stożek. Jeśli wolisz, możesz założyć rękawiczki.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 6Umieść płatki zbożowe wokół stożka brownie, kierując je ku górze. Można wsypać ich mniej lub więcej, ścisnąć je razem lub rozdzielić. Rezultat nie będzie taki sam. Przykryj cały stożek.
  • Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę! - Przygotowanie krok 7I gotowe, wystarczy umieścić szyszki na jednym lub kilku naczyniach do serwowania i udekorować posypką z cukru pudru przed podaniem :-)

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak ważne jest pozostawienie ciastek do ostygnięcia przed wyjęciem ich z formy?

Pozostawienie ciasteczek do ostygnięcia pozwala ustabilizować ich konsystencję, dzięki czemu łatwiej je wyjąć z formy.

Czy mogę użyć innych rodzajów płatków zbożowych do dekoracji?

Możesz, ale nie uzyskasz takiego samego efektu. Chocapic lub płatki zbożowe w kształcie płatków czekolady marki własnej byłyby idealne do tego przepisu!

Czy można użyć dowolnego rodzaju ciasta czekoladowego?

Aby przygotować ten przepis, zalecamy zrobienie brownie lub fondantu czekoladowego. Ciasto musi dać się pokruszyć i ponownie uformować, więc powinno być lekko lepkie. Możesz użyć gotowego ciasta przemysłowego, jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub jeśli masz już jakieś w domu. Możesz również użyć resztek ciasta, aby go nie zmarnować :-).
W zależności od wybranego ciasta dodaj więcej lub mniej pasty, która działa jak spoiwo. Im bardziej wilgotne ciasto, tym mniej pasty trzeba dodać.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 399Kcal
  • Węglowodany: 44.8g
  • Tłuszcze: 21.3g
  • Tłuszcze nasycone: 12.6g
  • Białka: 5.6g
  • Błonnik: 2.7g
  • Cukry: 28.2g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (93g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: