Zamień swoje brownie w czekoladową szyszkę!
Oto pomysł, który jest tak prosty, jak magiczny: puszyste brownie przekształcone w ośnieżoną szyszkę dzięki kilku dobrze rozmieszczonym płatkom zbożowym i welonowi cukru pudru. Ten świąteczny deser, który można przygotować z dziećmi lub bez nich, tworzy efekt wow bez konieczności spędzania nad nim wielu godzin. Rezultat? Jadalna ozdoba lub super wykwintny talerz deserowy... Do delektowania się pod choinką, z gorącą czekoladą ;)
Składniki
Ciasto brownie :
Dekoracja:
Materiały
- kwadratowa forma o boku 20 cm
- rękawiczki lateksowe (opcjonalnie)
Przygotowanie
Przygotuj ciasto brownie:
Wymieszaj jajka z cukrem, aż masa stanie się biała.
Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i czekoladę i dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie, jednolite i błyszczące ciasto.
Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przed wyjęciem z formy pozostawić do ostygnięcia. Pokruszyć na kilka kawałków i wymieszać z pastą do smarowania.
Uformuj dłońmi stożek. Jeśli wolisz, możesz założyć rękawiczki.
Umieść płatki zbożowe wokół stożka brownie, kierując je ku górze. Można wsypać ich mniej lub więcej, ścisnąć je razem lub rozdzielić. Rezultat nie będzie taki sam. Przykryj cały stożek.
I gotowe, wystarczy umieścić szyszki na jednym lub kilku naczyniach do serwowania i udekorować posypką z cukru pudru przed podaniem :-)
Obserwacje
Jak ważne jest pozostawienie ciastek do ostygnięcia przed wyjęciem ich z formy?
Pozostawienie ciasteczek do ostygnięcia pozwala ustabilizować ich konsystencję, dzięki czemu łatwiej je wyjąć z formy.
Czy mogę użyć innych rodzajów płatków zbożowych do dekoracji?
Możesz, ale nie uzyskasz takiego samego efektu. Chocapic lub płatki zbożowe w kształcie płatków czekolady marki własnej byłyby idealne do tego przepisu!
Czy można użyć dowolnego rodzaju ciasta czekoladowego?
Aby przygotować ten przepis, zalecamy zrobienie brownie lub fondantu czekoladowego. Ciasto musi dać się pokruszyć i ponownie uformować, więc powinno być lekko lepkie. Możesz użyć gotowego ciasta przemysłowego, jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub jeśli masz już jakieś w domu. Możesz również użyć resztek ciasta, aby go nie zmarnować :-).
W zależności od wybranego ciasta dodaj więcej lub mniej pasty, która działa jak spoiwo. Im bardziej wilgotne ciasto, tym mniej pasty trzeba dodać.
Odżywianie
- Węglowodany: 44.8g
- Tłuszcze: 21.3g
- Tłuszcze nasycone: 12.6g
- Białka: 5.6g
- Błonnik: 2.7g
- Cukry: 28.2g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 18







Oceń ten przepis