Mantecados, hiszpański przepis na boże narodzenie

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
1 h 10 m
533 Kcal

Udaj się do Hiszpanii w te Święta z tymi Mantecados! Te małe ciasteczka o smaku cynamonu są grube i pyszne :-) Łatwy przepis do powtórzenia w domu z dziećmi. Idealne na zakończenie świątecznego posiłku z filiżanką parującej herbaty. Pozwolimy Ci śledzić przepis krok po kroku w formie pisemnej, zdjęciowej i wideo :-)

Składniki

6

Materiały

  • Robot kuchenny i płaska ubijaczka
  • Patelnia do smażenia
  • Wałek do ciasta
  • Papier do pieczenia
  • Wykrojniki do ciasta o średnicy 5 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania40 min
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 1Podsmaż mąkę na patelni na średnim ogniu. Gdy lekko zmieni kolor, odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 2Zrób to samo ze sproszkowanymi migdałami (uważaj, bo szybciej się spieką). Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 3Po ostygnięciu przesiać mąkę do miski. Dodaj schłodzony proszek z prażonych migdałów, cynamon i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 4W robocie kuchennym wyposażonym w płaską końcówkę do ubijania przesiać cukier puder, dodać smalec (w temperaturze pokojowej) i wymieszać.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 5Gdy konsystencja stanie się kremowa, dodaj mieszankę mąki migdałowej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 6Posyp powierzchnię roboczą mąką i uformuj ciasto w kulę, a następnie rozwałkuj. Powinno mieć 2 cm grubości. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek uformuj mantecados.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 7Umieść kształty na papierze do pieczenia i posyp sezamem.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 8Wstawić do piekarnika na 20-25 minut w tradycyjnym trybie termoobiegu w temperaturze 190°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Mantecados, hiszpański przepis na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 9A teraz hiszpańskie mantecados są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki do przygotowania mantecados?

Do przygotowania mantecados potrzebujesz cukru pudru, smalcu, mąki, proszku migdałowego, cynamonu, skórki z cytryny oraz sezamu.

Czy mogę dodać inne przyprawy do mantecados?

Tak, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy imbir, aby nadać ciasteczkom unikalny smak.

Jak długo trwa przygotowanie mantecados?

Całkowity czas przygotowania mantecados wynosi około 1 godzinę i 10 minut, w tym 15 minut na przygotowanie i 40 minut na pieczenie.

Czy mantecados można przechowywać?

Tak, mantecados można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni, co czyni je idealnym świątecznym przysmakiem.

Jakie napoje najlepiej pasują do mantecados?

Mantecados doskonale komponują się z filiżanką herbaty lub kawy, a także z gorącą czekoladą, co sprawia, że są idealne na zimowe wieczory.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 533Kcal
  • Węglowodany: 54.6g
  • Tłuszcze: 30.3g
  • Tłuszcze nasycone: 8.8g
  • Białka: 7.7g
  • Błonnik: 3.4g
  • Cukry: 22.7g
  • ProPoints: 15
  • SmartPoints: 21
Informacje żywieniowe za 1 porcję (106g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: