Sałatka z sardynek

Przekąska
łatwe
10 min
200 Kcal

Ta sałatka z sardynek jest nie tylko bardzo szybka w przygotowaniu, ale można ją również przygotować ze składników, które wszyscy mamy w domu. Jest to idealna przystawka na przekąskę z przyjaciółmi lub innego rodzaju uroczystość, ponieważ można ją podawać na chrupiących grzankach z chleba. Oryginalny sposób na wykorzystanie zwykłej puszki sardynek w puszce i połączenie smaków, które wielu przypadnie do gustu :)

Składniki

4

Przygotowanie

  • Obierz cebulę i umyj pomidora. Pokrój cebulę, pomidora i korniszony na małe, równe kwadraty. Odłóż na bok. Odcedź olej z sardynek, rozgnieć je i odłóż na bok.
  • W misce umieścić: majonez + krople cytryny + olej. Lekko wymieszać za pomocą trzepaczki lub widelca, aż składniki dobrze się połączą i zemulgują.
  • Dodaj do poprzedniej mieszanki: sardynki, cebulę, pomidora i korniszony, wymieszaj widelcem.
  • Następnie doprawić kilkoma kroplami sosu Worcestershire, solą do smaku i wymieszać, aby połączyć smaki.
  • Nakładanie: umieścić pierścień na talerzu, na którym będzie nakładana sałatka. Napełnić sałatką i lekko docisnąć mieszankę, a następnie delikatnie zdjąć pierścień. Inną opcją jest podawanie sałatki w pojedynczych porcjach na tostach.
  • I to wszystko!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jeśli wolisz, możesz zastąpić sardynki makrelą z puszki, wędzonymi sardynkami...

Co zrobić, jeśli nie mam pierścienia do platerowania?
Bardzo przydatną opcją jest przycięcie kawałka plastikowej butelki do żądanego rozmiaru i dokładne jej umycie. Jeśli wolisz kwadratową formę, możesz po prostu wyciąć karton po mleku lub podobną formę.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 200Kcal
  • Węglowodany: 2.1g
  • Tłuszcze: 16.4g
  • Tłuszcze nasycone: 2.6g
  • Białka: 9.3g
  • Błonnik: 1g
  • Cukry: 1.7g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (107g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: