Petitchef PL

Najczęściej oglądane

300 przepisów
Przepis 254. Znajomy nieznajomy

254. Znajomy nieznajomy

Chlebek dyniowo-bananowy z orzechami włoskimi podany z czekoladową tahini i bananem 2 banany 230g purè z pieczonej dyni 200g mąki pszennej pełnoziarniatej 50g cukru trzcinowego łyżeczka sody 40ml oliwy z oliwek jajko parę kropel ar
Przepis 255. Figa na cynamonie

255. Figa na cynamonie

Cynamonowe placki z serka homogenizowanego z rodzynkami, podane z figą 100g serka homogenizowanego 40g mąki orkiszowej białko łyżeczka cynamonu garść rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier/miód Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywn
Przepis Wątróbka cielęca z pietruszką

Wątróbka cielęca z pietruszką

"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką . Wątróbka cielęca jest niezwykle delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątr
Przepis Babka cytrynowa z makiem i malinami

Babka cytrynowa z makiem i malinami

Wilgotna, lekka i puszysta babka. Z jednej strony klasyczna ucierana, z drugiej strony zadziwia połączeniem smaków. Babka jest wilgotna, co zapewnia jej dodatek maślanki. Skóra cytrynowa dodaje ciastu delikatności, natomiast ziarenka maku wyrazistości. Do
Przepis Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem .
Przepis Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików. Składniki: - 2 golonki wieprzowe - 2 nóżki wieprzowe - 5 ziarenek piepr
Przepis POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM

Witajcie :) Lubicie smażyć prawdziwe dżemy i powidła, takie mieszane przynajmniej 2 dni po minimum godzinie...? Ja ostatnio bardzo lubię, chociaż pamiętam z dzieciństwa, że nie znosiłam, gdy mama smażyła dżemy i powidła a ja biedna musiałam jej w tym pom
Przepis Lunch & dinner

Lunch & dinner

W krajach anglosaskich w restauracjach typu Fine Dining, nawet tych poziomu Brasserie, funkcjonuje podział na serwis poranny - śniadaniowy do godz.10.00, lunchowy od 12.00 do 15.00 oraz wieczorny od godziny 18.00 do 22.00. W Polsce mało kto stosuje ten sy
Przepis Pocztówkowe candy

Pocztówkowe candy

Witajcie ;) W związku z tym, że 4 października w końcu wyjeżdżam na zasłużone wakacje z moim narzeczonym. Ogłaszam candy pocztówkowe dla moich pocztówkowych czytelników i nie tylko. Wygraną będzie pocztówkowa niespodzianka z Włoch. Zachęcam wszystkich go
Przepis Klops z jajkami

Klops z jajkami

Na zimno do chleba, a na ciepło do obiadu. Potrzebna tylko surówka :) Składniki : mięso mielone około 1 kg 1 cebula 2 jajka + 2 jajko lekko ugotowane sól, pieprz, papryka ostra mielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażeni
Przepis Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Jedno z ulubionych dań całej mojej rodziny. Uwielbiam je ja, mój mąż i nasz synek, który gdy tylko usłyszy to słowo, co chwilę zagląda do garnka. Spaghetti Bolognese to duma kuchni włoskiej. Łączy w sobie najlepsze produkty regionalne Włoch: pomidory, mak
Przepis Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzosk
Przepis Krewetki na ostro

Krewetki na ostro

Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek
Przepis Przecier pomidorowy

"Przecier pomidorowy"

Przecier pomidorowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 września 2014 r. Przecier pomidorowy jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany w 100% z pomidorów . Przygotowałam go z dobrze dojrzałych gr
Przepis rozgrzewające pieczone warzywa

Rozgrzewające pieczone warzywa

Idzie jesień, a dni bywają coraz zimniejsze. Powoli żegnamy się z ulubionymi warzywami i owocami lata, jednak na szczęście istnieją takie dobrocie, które pod dostatkiem są cały rok. Mowa oczywiście o naszych polskich warzywach korzeniowych, z których możn
Przepis Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Zostały mi ostatnie 2 kg sera i muszę go jakoś wykorzystać bo za dwa dni kończy mi się ważność. Trochę szkoda, bo następny taki ser będę mógł kupić za kilka miesięcy jak pojadę do Polski. Chyba, że znajdę tutaj sklep z polskimi produktami, ale z tym to ra
Przepis Dżem z jeżyn z miętą

Dżem z jeżyn z miętą

Składniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na
Przepis Spóźniona retrospekcja zdarzeń Sierpień

Spóźniona retrospekcja zdarzeń Sierpień

Oj zeszło mi się na retrospekcji poprzedniego miesiąca. Mam nadzieję, że mi wybaczycie - jako matka 6 latki, która poszła do szkoły byłam bardziej zestresowana i pełna obaw niż owa 6 latka :) Dlatego też fotograficzny skrót poprzedniego miesiąca jest z t
Przepis PLACKI Z CUKINII

PLACKI Z CUKINII

Placki z cukinii to niezły pomysł na przekąskę lub mały obiad. Placki robi się szybko i łatwo, więc jeżeli macie cukinię w zasięgu ręki to zachęcam do wypróbowania przepisu :) Do podania polecam z sosem tysiąca wysp lub sosem czosnkowym
Przepis Chleb beskidzki

Chleb beskidzki

Lubię piec chleby pochodzące z różnych regionów Polski, chleby, których receptury przetrwały wieki i nie zostały zapomniane. I jeśli będziemy te stare przepisy dalej pielęgnować i piec według nich niezwykłe chleby, dalej pozostaną one z nami i nie zaginą
Przepis 252. Jesień w kuchni

252. Jesień w kuchni

Jogurt kozi z jeżynami i wiórkami kokosowymi, figa, gruszka, chleb drwalski, orzechy laskowe, czerwona herbata Kolejne proste śniadanie, ale kiedy mam w domu dużo produktów, a wszystkich chcę spróbować, to taki miszmasz jest najlepszym rozwiązan
Przepis Naleśniki z twarogiem, brzoskwiniami i bakaliami

Naleśniki z twarogiem, brzoskwiniami i bakaliami

Naleśniki to przysmak małych i dużych. Jedni lubią wytrawne, inni na słodko, a ja w każdej postaci. Tym razem pokusiłam się o słodkie śniadanie , ale tak naprawdę doskonalone smakują o każdej porze dnia. Pyszne, delikatne ciasto, wypchane po same brzegi
Przepis Pierogi z borówkami amerykańskimi

Pierogi z borówkami amerykańskimi

SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 łyżka kwaśnej śmietany sól FARSZ: 1 litr borówek amerykańskich 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p
Przepis Wypiekanie na śniadanie ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

Wczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajad


Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: