Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków

Drink
łatwe
50 min
134 Kcal

Zostało ci trochę puree z dyni i nie wiesz, co z nim zrobić? Zamień je w pyszny syrop dyniowy z przyprawami, który ożywi Twoje napoje! Dzięki nutom cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, syrop ten będzie idealny do przygotowania przepisu na słynną"Pumpkin spice latte", pyszną latte rozsławioną przez sieć kawiarni Starbucks :-) To również świetny pomysł na domowy prezent. A więc do dzieła ;-)

Składniki

8

Materiały

  • Patelnia
  • Sitko lub filtr wielokrotnego użytku
  • Szczelna szklana butelka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 1Aby przygotować puree z dyni:
    Grubo posiekaj kawałki dyni i zanurz je w garnku z wrzącą wodą.
    Gotuj przez około 20 minut (lub do momentu, gdy dynia będzie miękka po włożeniu do niej czubka noża).
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 2Odcedź kawałki dyni i zmiksuj je w blenderze, aż uzyskasz gładkie purée, odstaw na bok.
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 3Przygotowanie syropu:
    Na patelni (lub w rondelku) połącz cukier z wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 4Gdy cukier rozpuści się w wodzie, dodaj laski cynamonu, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i purée z dyni.
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 5Gotować przez 20 minut na małym ogniu.
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 6Gdy mieszanka się zredukuje, zdejmij z ognia i przecedź syrop np. przez gazę lub filtr do kawy wielokrotnego użytku.
    Przelej syrop do szczelnej butelki i pozostaw do ostygnięcia przed ponownym zamknięciem.
  • Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków - Przygotowanie krok 7Syrop z dyni jest już gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać syrop z dyni?

Syrop z dyni można przechowywać w szczelnej butelce w lodówce przez około miesiąc.
Jak najbardziej! Dynia, dynia zwyczajna, dynia piżmowa, wszystkie te dynie są idealne do przygotowania tego syropu.
Tak, możesz eksperymentować, dodając inne przyprawy, takie jak kardamon, wanilia, a nawet odrobinę pieprzu dla tych, którzy lubią pikantne!
Syrop z dyni może być doskonałą bazą do bezalkoholowych aperitifów. Spróbuj dodać go na przykład do piwa imbirowego lub wody gazowanej! :-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 134Kcal
  • Węglowodany: 32.6g
  • Tłuszcze: 0.1g
  • Tłuszcze nasycone: 0g
  • Białka: 0.3g
  • Błonnik: 1.2g
  • Cukry: 31.6g
  • ProPoints: 4
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (97g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
mikser

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
5/5, 1 głosuj