Czekoladowe krówki jabłkowe, super prosty deser z zaledwie 2 składników!
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Po wersji gruszkowej, którą pokochaliśmy, odkryj naszą super wykwintną krówkę jabłkowo-czekoladową! To zawsze te same dwa składniki: owoce (w tym przypadku jabłka) i czekolada. Bez dodatku cukru, idealne na przekąskę z dziećmi lub ekspresowy deser :) Wykonaj poniższe czynności:
Składniki
		
			
			4
			
		
	
																		Materiały
- 1 obieraczka
- 1 nóż
- 1 deska
- 1 patelnia
- 1 rozdrabniacz
- 1 tortownica o średnicy 14,5 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania5 min
 Obierz i posiekaj jabłka. Obierz i posiekaj jabłka.
 Podsmaż kawałki jabłka na gorącej patelni, aż się roztopią. Podsmaż kawałki jabłka na gorącej patelni, aż się roztopią.
 
 *Ten krok jest opcjonalny, ale preferowany.
 Przełóż kawałki prażonego jabłka do rozdrabniacza. Przełóż kawałki prażonego jabłka do rozdrabniacza.
 Rozpuść czekoladę i wlej do rozdrabniacza. Rozpuść czekoladę i wlej do rozdrabniacza.
 Zmiksować do uzyskania grudkowatej konsystencji. Zmiksować do uzyskania grudkowatej konsystencji.
 *Pokrój jabłka tak drobno, jak to możliwe. Możesz jednak zachować większe kawałki jabłka.
 Wlej masę do wyłożonej tortownicy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Wlej masę do wyłożonej tortownicy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
 Wyjmij z formy, ostrożnie zdejmij papier do pieczenia i gotowe! Wyjmij z formy, ostrożnie zdejmij papier do pieczenia i gotowe!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować z innymi owocami? 
 Tak, można! Polecamy gruszki i persymony!
 
 Czy można przygotować pojedyncze desery kremowe?
 Tak, można: przelej masę do foremek przed włożeniem ich do lodówki (czas leżakowania pozostanie taki sam).
 
 Jak udekorować deser jabłkowo-czekoladowy?
 Możesz na przykład pokroić plasterki jabłka za pomocą mandoliny lub przykryć je startym kokosem!
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 309Kcal
			
		- Węglowodany: 37.3g
- Tłuszcze: 15.2g
- Tłuszcze nasycone: 9.1g
- Białka: 2.7g
- Błonnik: 5.4g
- Cukry: 30.1g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (138g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
mikser
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        




Oceń ten przepis