Quinoa z warzywami i kurczakiem
zagłosuj teraz
Zdrowa i praktyczna żywność na co dzień. Bogaty w białko roślinne przepis na komosę ryżową z warzywami i kurczakiem jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo uniwersalny, ponieważ zawsze można go zmienić, zmieniając warzywa, przyprawy, a nawet używając komosy ryżowej w różnych kolorach. Odkryj to danie i poznaj poniższy przepis krok po kroku:
Składniki
2
Quinoa:
Materiały
- patelnia, garnek, miska
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
Obierz marchewkę. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój je w kostkę, tak jak kurczaka.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i szybko podsmaż kurczaka. Następnie dodaj warzywa (marchew, cukinię i paprykę). Dopraw do smaku. Użyj soli, pieprzu, papryki i kminku. Dobrze wymieszaj. Wlej trochę wody i przykryj (pozostawiając lekko otwarte). Gotuj przez około 10 minut. Sprawdź, czy są ugotowane.
Surową komosę ryżową dobrze umyj i odsącz. W garnku zagotuj 240 ml wody i dodaj komosę ryżową. Dodaj odrobinę soli. Gotuj przez około 12 do 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Komosa ryżowa będzie ugotowana, gdy ziarna otworzą się szeroko. Spróbuj, a następnie odcedź.
Czas na złożenie potrawy: Połowę komosy ryżowej wyłóż na pojedynczy talerz, w środku zrób wgłębienie i wyłóż połowę kurczaka smażonego z warzywami. Lub wymieszaj wszystko razem w misce i podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!
Obserwacje
* Nie mam komosy ryżowej i co teraz? Zrób to z ryżem lub kuskusem (kaszą manną).
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 326Kcal
- Węglowodany: 18g
- Tłuszcze: 18.6g
- Tłuszcze nasycone: 2.7g
- Białka: 18.2g
- Błonnik: 6.2g
- Cukry: 6.3g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (490g)
Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis