Wenezuelskie arepas z kurczakiem i awokado - reina pepiada
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Chcesz zabrać swoje kubki smakowe w podróż? Spróbuj tej kanapki przygotowanej z arepas, wenezuelskich bułek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu! Nie zawierają drożdży i są naturalnie bezglutenowe, ponieważ są wykonane z mąki kukurydzianej. Idealny przepis przed telewizor ;-) Zostawimy Cię z naszymi krokami, jak je zrobić zaraz potem.
Składniki
		
			
			8
			
		
	
																		Kurczak:
Krem z awokado:
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania15 min
- Dodaj ciepłą wodę, sól i olej. Dobrze wymieszać. Dodawaj mąkę kukurydzianą po trochu, stale mieszając widelcem. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, aby uniknąć grudek. 
Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka mogła się nawodnić. - Lekko zwilż dłonie, aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk. Podziel ciasto na około 10 części. Zacznij od uformowania kulek z kawałków ciasta, a następnie spłaszcz je, aby uformować krążki ciasta.
 - Wlej odrobinę oleju na patelnię i smaż arepas przez 7 minut na średnim ogniu. Odwróć i smaż przez kolejne 7 minut. Wyłącz ogień, przykryj patelnię i odstawić chleb na 5 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (patrz komentarze).
 - Pozostaw bułki do lekkiego ostygnięcia, a następnie przetnij je na środku i wypełnij wybranym nadzieniem. Następnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia z kurczaka i awokado:
 - Do rondla wypełnionego wodą dodać cebulę, obraną i przepołowioną, całego umytego pomidora, ziarna pieprzu, zioła prowansalskie, posiekany czosnek oraz kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Podgrzewać.
 - Kurczak:
Gotować kurczaka przez 10 minut, gdy woda zacznie wrzeć. Gdy kurczak będzie ugotowany, zdejmij go z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz rozdrobnić kurczaka widelcem lub palcami, jak wolisz :-) - Krem z awokado:
Umieść miąższ awokado i majonez w rozdrabniaczu lub szklance przystosowanej do blendera zanurzeniowego.
Jeśli chcesz uzyskać rzadszy krem, możesz dodać odrobinę mleka lub wody z gotowania kurczaka. - Wymieszaj kurczaka z kremem z awokado i napełnij chlebki arepa. Wszystko gotowe!
 
Obserwacje
Aby sprawdzić, czy arepas są ugotowane, można je postukać: jeśli wydadzą pusty dźwięk, są gotowe.
 
 Arepas można przechowywać do 4 dni w lodówce, zapakowane w szczelny pojemnik.
 Możesz zamrozić surowe ciasto lub ugotowane bochenki.
 
 Jeśli nie użyjesz kremu z awokado natychmiast po jego przygotowaniu, dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki, aby zapobiec utlenianiu.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 269Kcal
			
		- Węglowodany: 30.7g
 - Tłuszcze: 10g
 - Tłuszcze nasycone: 1.4g
 - Białka: 12.4g
 - Błonnik: 3.1g
 - Cukry: 2.5g
 - ProPoints: 7
 - SmartPoints: 8
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (193g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        




Oceń ten przepis