Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami
zagłosuj teraz
Jesteśmy wielkimi fanami przepisów z jabłkiem i karmelem. Dlatego przedstawiamy bardzo łatwy w przygotowaniu budyń, z całym smakiem rogalika, kawałkami jabłka i karmelem, który wzmacnia budyń jako całość. Czy jesteś na to gotowy? Kremowy i pyszny!
Składniki
10
Dla budyniu:
Materiały
- Okrągła forma o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
Podgrzać mleko z skórką z cytryny i cynamonem. Pozostawić do zaparzenia na średnim ogniu przez 15 minut.
Obrać jabłka i pokroić je w plasterki. Umieścić w misce z masłem i gotować przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej. Odstawić na bok.
Ubić jajka z cukrem. Odstawić na bok.
Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny i cynamon. Dodać rogaliki w kawałkach. Pozostawić do namoczenia na 5 minut.
Mieszankę mleczną przełożyć do miski i dodać jajka z cukrem oraz ugotowane jabłka. Wysmarować formę masłem.
Aby przygotować karmel: W rondelku na średnim ogniu podgrzewać cukier z odrobiną wody, aż powstanie karmel. Natychmiast wlać na dno formy.
Wlać przygotowany budyń i piec przez 1 godzinę i 15 minut w kąpieli wodnej (umieścić formę nad naczyniem z wodą) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem.
Pozostawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy i gotowe! :)
Udekorować częściowo ubitą śmietaną.
Obserwacje
* Nie wahaj się podawać go z bitą śmietaną, półbitą śmietaną lub nawet lodami waniliowymi.
* Mleko można wzbogacić dowolnymi dodatkami (cynamonem, wanilią, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, kawą...).
* Możesz również dodać dowolne wypieki, które masz w domu lub lubisz najbardziej, nawet kawałki chleba. Po prostu, im więcej smaku mają ciastka, tym więcej smaku będzie miał pudding.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 258Kcal
- Węglowodany: 34.4g
- Tłuszcze: 9.7g
- Tłuszcze nasycone: 5.5g
- Białka: 7g
- Błonnik: 1.8g
- Cukry: 27.3g
- ProPoints: 7
- SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (197g)
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:






Oceń ten przepis