Pudding ryżowy z solonym karmelem maślanym
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Na deser przygotowaliśmy przepis, który jest łatwy, kremowy, a przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich: pudding ryżowy! Aby był jeszcze smaczniejszy, podawaj go w pojedynczych kokilkach i polej solonym karmelem maślanym. Również domowej roboty, polecamy ten deser w 1000% przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku na zdjęciach, w tekście i wideo ;-)
Składniki
		
			
			6
			
		
	
											
						Pudding ryżowy :
Karmel z solonego masła :
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min
Umieść mleko i wodę w rondlu. Dodać rozłupaną laskę wanilii oraz cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy mieszanina się zagotuje, dodać ryż i gotować przez 30 minut, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdjąć z ognia i napełnić kokilki. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Przygotuj karmel: rozpuść cukier w rondelku bez mieszania (od czasu do czasu potrząsaj patelnią). Dodaj masło na raz i mieszaj, aż dobrze się połączy.
Dodać śmietanę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zagęszczać przez 10 minut, ciągle mieszając. Zagęści się jeszcze bardziej, gdy ostygnie.
Polej karmelem wierzch foremek wypełnionych puddingiem ryżowym. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Karmel z solonego masła: można polać nim wierzch lub wymieszać z puddingiem ryżowym przed umieszczeniem go w kokilkach.
 
 Mleko: jeśli możesz, pozostaw mleko i wodę do zaparzenia z wanilią i cukrem na noc, aby wydobyć smak wanilii.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 399Kcal
			
		- Węglowodany: 54.2g
 - Tłuszcze: 17.7g
 - Tłuszcze nasycone: 12.2g
 - Białka: 5.5g
 - Błonnik: 0.5g
 - Cukry: 34.6g
 - ProPoints: 11
 - SmartPoints: 19
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (262g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        




Oceń ten przepis