Oranais, przepis wyjaśniony krok po kroku
Dziś mówimy o mieszance ciasta francuskiego, kremu i moreli w syropie... ORANAIS! Ciasto znane również pod wieloma innymi nazwami: "abricotine", "lunettes aux abricots" lub "croissant aux abricots". Ten łatwy w przygotowaniu przepis jest idealny na śniadania, brunche, desery i przekąski. Dzięki prostocie tego przepisu i naszym objaśnieniom krok po kroku, nie wahaj się zrobić tych domowych Oranais ze swoimi dziećmi!
Składniki
Krem do ciasta :
Przygotowanie
Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
Ubij żółtko z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i zafoliować krem (plastikowa folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
Pokroić ciasto francuskie na 4 prostokąty tej samej wielkości. Każdy prostokąt posmarować ukośnie odrobiną zimnego kremu.
Umieść 3 połówki moreli na cieście. Następnie złóż 2 końce ciasta nad morelami.
Każdy oranż posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem pudrem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
A teraz twoje Oranais są gotowe!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki do przygotowania Oranais?
Do przygotowania Oranais potrzebujesz mleka, żółtka, wanilii, cukru, mąki kukurydzianej, ciasta francuskiego, moreli w syropie, jajka i cukru pudru.
Ile czasu zajmuje przygotowanie Oranais?
Całkowity czas przygotowania Oranais wynosi około 50 minut, z czego 30 minut to czas przygotowania, a 20 minut to czas pieczenia.
Czy Oranais można przygotować z innymi owocami?
Tak, Oranais można przygotować z różnymi owocami, takimi jak brzoskwinie, jabłka czy wiśnie, w zależności od Twoich preferencji.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie Oranais?
Oranais najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem, jako deser lub przekąskę do kawy lub herbaty.
Czy mogę przygotować krem do Oranais z wyprzedzeniem?
Tak, krem do Oranais można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, co ułatwi proces przygotowania ciasta w dniu serwowania.
Odżywianie
- Węglowodany: 54.3g
- Tłuszcze: 23.6g
- Tłuszcze nasycone: 14.6g
- Białka: 6.6g
- Błonnik: 1.9g
- Cukry: 12.2g
- ProPoints: 13
- SmartPoints: 19




Oceń ten przepis