Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy

Danie główne
łatwe
13 min
623 Kcal

Kremowy makaron z boczkiem to danie, któremu nie można się oprzeć, które łączy w sobie proste smaki i komfort domowej kuchni w pysznym przepisie. Idealny na szybki lunch lub kolację, można go przygotować w zaledwie kilka minut, ale jest pełen smaku dzięki smakowitości boczku i jego kremowej konsystencji: smaczne danie z makaronem, które wkrótce stanie się klasykiem w Twojej kuchni. Dowiedz się, jak przygotować kremowy makaron z boczkiem w mgnieniu oka, wyjaśniamy procedurę krok po kroku!

Składniki

2

Materiały

  • patelnia
  • rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania8 min
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 1Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 2Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż na złoty kolor.
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 3W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podano na opakowaniu.
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 4Wlej chochlę (nie za dużą) wody z gotowania na patelnię z boczkiem. Następnie dodaj odcedzony makaron i dobrze wymieszaj.
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 5Dodać starty parmezan (po trochu na raz) i stale mieszać na dużym ogniu, aż do uzyskania kremowego sosu.
  • Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy - Przygotowanie krok 6Doprawić czarnym pieprzem i podawać. Kremowy makaron z boczkiem jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiego formatu makaronu użyć?

Kremowy makaron z pancettą pasuje do wielu form makaronu: spaghetti, paccheri, rigatoni, mezze maniche, tagliatelle, penne lub fusilloni.
Zalecamy spożywanie kremowego makaronu z boczkiem, gdy tylko będzie gotowy. Można go jednak przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 1 dnia.
Sprawdzi się zarówno słodki, jak i wędzony boczek. Wszystko zależy od gustu!
Możesz dodać grzyby lub cukinię.
Uzyskujemy ją poprzez dodanie startego parmezanu i wody z gotowania samego makaronu. W prostszej wersji można użyć bezpośrednio śmietany do gotowania.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 623Kcal
  • Węglowodany: 61.8g
  • Tłuszcze: 26g
  • Tłuszcze nasycone: 9.5g
  • Białka: 32.4g
  • Błonnik: 3.2g
  • Cukry: 3.1g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 19
Informacje żywieniowe za 1 porcję (180g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
4/5, 2 głosy