Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
15 min
800 Kcal

Ponadczasowy klasyk, makaron z ricottą i orzechami włoskimi to pierwsze danie, które w swojej prostocie kryje zaskakującą wszechstronność. Kremowa konsystencja ricotty łączy się z chrupkością orzechów włoskich, tworząc nieodparty kontrast tekstur. Delikatny smak sera ricotta doskonale łączy się z lekko gorzką nutą orzechów włoskich, a szczypta gałki muszkatołowej wzmacnia wszystkie smaki: danie, które może być zarówno wygodnym posiłkiem, jak i eleganckim daniem na specjalne okazje. Przepis na kremowy makaron z ricottą i orzechami włoskimi jest bardzo łatwy w przygotowaniu; wyjaśniamy procedurę krok po kroku.

Składniki

2

Materiały

  • Patelnia
  • Garnek
  • Nóż
  • Miska

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 1Najpierw ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 2Drobno posiekaj cebulę i smaż ją na oliwie z oliwek przez kilka minut.
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 3Posiekaj orzechy włoskie, dodaj je na patelnię i wymieszaj. Następnie szybko je upraż.
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 4Wymieszaj ricottę w misce z gałką muszkatołową, 1 łyżką wody z gotowania i szczyptą soli.
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 5Dodaj śmietanę ricotta na patelnię z orzechami włoskimi. Wymieszaj, zmniejsz ogień i pozostaw na kilka minut do przyprawienia.
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 6Odcedź makaron al dente, odstawiając część wody z gotowania. Wlej makaron na patelnię i dobrze wymieszaj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj wodę z gotowania).
  • Makaron z ricottą i orzechami włoskimi: kremowy i chrupiący - Przygotowanie krok 7Makaron z ricottą i orzechami włoskimi jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo można przechowywać makaron z ricottą i orzechami włoskimi?

Maksymalnie 2 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzej go na patelni, dodając odrobinę gorącej wody, aby ponownie stał się kremowy.
Do kremowego sera ricotta preferowane są krótkie makarony, takie jak tortiglioni, rigatoni, fusilli, penne lub paccheri. Można jednak również przygotować to danie ze spaghetti, linguine lub bigoli.
Jeśli sos z ricotty jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody do gotowania, aby uzyskać bardziej kremowe danie.
Możesz posiekać je grubo (tak jak my to zrobiliśmy) lub możesz je zmiksować w blenderze, jeśli chcesz uzyskać gładszy sos.
Tak, można dodać starty parmezan lub zioła, takie jak bazylia lub szałwia.
Tak. Gotowy sos należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce (maksymalnie 2 dni).
Sos ricotta można również przygotować z czarnym pieprzem.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 800Kcal
  • Węglowodany: 64.8g
  • Tłuszcze: 44.4g
  • Tłuszcze nasycone: 8.3g
  • Białka: 29.2g
  • Błonnik: 5.4g
  • Cukry: 6.1g
  • ProPoints: 21
  • SmartPoints: 24
Informacje żywieniowe za 1 porcję (217g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: