Chleb pita smażony na patelni
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Dziś wypróbujemy okrągły chleb prosto z Bliskiego Wschodu: chleb pita! Jest tak łatwy do zrobienia, zwłaszcza dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom, zdjęciom i filmom, że będziesz w stanie odtworzyć ten przepis w domu. Możesz jeść go w takiej postaci przez cały posiłek lub przeciąć na pół, aby wypełnić go jak kanapkę. Ostatni pomysł: posmarować serem ricotta i posypać oliwą z oliwek i gruboziarnistą solą... Pyszne :-)
Składniki
		
			
			4
			
		
	
																		Materiały
- Wałek do ciasta
 
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania6 min
Umieść mąkę, sól, cukier i oliwę z oliwek w misce.
Wymieszać ciepłą wodę z suchymi drożdżami piekarskimi i odstawić na 10 minut.
Dodaj do miski mieszankę wody i suchych drożdży. Wyrabiaj na prędkości 2, aż ciasto się połączy. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Odgazuj ciasto (oznacza to spłaszczenie go w celu usunięcia powietrza), a następnie podziel je na cztery równe części (około 85 g) i rozwałkuj.
Smaż chlebki pita na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jeśli nie masz robota kuchennego, wymieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj je ręcznie. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce.
 
 Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ponownego użycia lub do pieczenia następnego dnia.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 209Kcal
			
		- Węglowodany: 36g
 - Tłuszcze: 3.9g
 - Tłuszcze nasycone: 0.6g
 - Białka: 6g
 - Błonnik: 2g
 - Cukry: 1.7g
 - ProPoints: 6
 - SmartPoints: 6
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (84g)
		
					
		
			Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        




Oceń ten przepis