Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku?

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
25 min
325 Kcal

Chrupiąca cebulka, chrupiący i smaczny dodatek, który wzbogaca każde danie, doczekała się zdrowszej i łatwiejszej w przygotowaniu wersji: pieczonej w piekarniku. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, wystarczy podać ją do hamburgerów, tacos lub innych rodzajów kanapek. Jeśli wolisz je jako przystawkę, również możesz. Czy myślałeś o podaniu go jako dodatku do mięsa, kurczaka lub sałatki? Nie wahaj się, Twoje danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i daj się zaskoczyć chrupiącej cebuli z piekarnika.

Składniki

5

Materiały

  • miska
  • mandolina lub nóż
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 1Zacznij od obrania cebuli.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 2Pokrój je na małe, jednolite kawałki za pomocą mandoliny lub ostrego noża.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 3Najpierw włóż pokrojoną cebulę do miski. Następnie dopraw solą, papryką i oliwą z oliwek. Na koniec dodaj mąkę.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 5Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż pokrojoną i przyprawioną cebulę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 6Podawaj chrupiącą cebulę na kanapkach lub sałatkach, jako przystawkę lub jako dodatek do dań głównych. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czym jest chrupiąca cebula?

Słowo "chrupiąca" określa żywność o chrupiącej teksturze, uzyskanej w wyniku gotowania lub pieczenia.
Najlepiej używać białej lub żółtej cebuli, ponieważ są one twardsze. Cebula fioletowa lub czerwona nie jest zalecana.
Oczywiście, przyprawy są zawsze do smaku.
To też jest w porządku. Idealnie jest smażyć ją na oleju o temperaturze między 180 a 190ºC, aż stanie się złotobrązowa.
Pozwól im całkowicie ostygnąć i przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku.
Chrupiąca cebulka doskonale komponuje się z hamburgerami, hot-dogami, tacos lub innymi rodzajami kanapek. Można ją również podawać z mięsem, kurczakiem lub sałatkami.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 325Kcal
  • Węglowodany: 56.7g
  • Tłuszcze: 4.9g
  • Tłuszcze nasycone: 0.6g
  • Białka: 9.8g
  • Błonnik: 5.9g
  • Cukry: 12g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (265g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: