Jak przygotować makaron jajeczny do lasagne
Lasagna to jeden z najstarszych formatów makaronu we włoskiej tradycji (pierwsze wzmianki pochodzą już z XIII wieku). Pierwotnie arkusz makaronu ugniatano tylko z wodą i mąką pszenną, rozwałkowywano i krojono w szerokie paski. Następnie gotowano go w bulionie lub wodzie i podawano z masłem i dużą ilością sera. Dopiero w okresie renesansu do ciasta zaczęto dodawać jajka, które niemal całkowicie zastąpiły wodę. W XVIII wieku zaczęto jednak rozważać nowe sposoby przyprawiania lasagne: w szczególności serem, szynką, sosami mięsnymi i warzywami. Szpinak był również popularną przyprawą, do tego stopnia, że warzywo to zostało nawet włączone do przygotowania arkusza makaronu (prawdopodobnie dlatego dziś znajdujemy zielone arkusze lasagne w supermarkecie). Po tym krótkim wprowadzeniu na temat pochodzenia, przejdźmy do rzeczy i zobaczmy, jak przygotować makaron jajeczny w domu. Wyjaśniamy proces krok po kroku, a następnie wszystko, co musisz zrobić, to wykorzystać go do przygotowania smacznych dań na specjalne posiłki. Nie zapomnij sprawdzić przepisów na lasagne na naszej stronie internetowej, jest ich wiele i na każdy gust!
Składniki
Materiały
- 1 widelec
- 1 łyżka
- 1 stolnica (opcjonalnie)
- 1 miska (opcjonalnie)
- folia kuchenna
Przygotowanie
Wysyp mąkę na powierzchnię roboczą (jeśli wolisz użyć szklanej miski) i utwórz typową fontannę, a następnie krater.
Rozbij jajka i wlej je w całości do wgłębienia, a następnie zacznij je delikatnie ubijać widelcem. Następnie mieszaj, aż płyny zostaną wchłonięte przez mąkę.
Teraz możesz zacząć ugniatać ciasto rękami, aby dodać do niego pozostałą mąkę: ugniataj przez około 10 minut dłońmi we wszystkich kierunkach (przez co najmniej 15 minut), aż uzyskasz gładką kulę ciasta.
Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu odetnij kawałek ciasta i zacznij go "wałkować" za pomocą wałkownicy (jeśli jej nie masz, użyj wałka do ciasta).
Zacznij od grubości nr 1 i stopniowo ją zmniejszaj, aż uzyskasz pożądaną grubość arkusza makaronu (zalecamy bardzo cienki arkusz).
Arkusz makaronu jajecznego jest gotowy. Złóż go z powrotem na siebie i wytnij prostokąty mniej więcej podobne do siebie, aby stworzyć lasagne.
FAQ ❓
Jak przechowywać makaron jajeczny do lasagne?
Czy mogę zamrozić arkusz makaronu jajecznego do lasagne?
Czy mogę zmienić rozmiar ciasta jajecznego?
Czy mogę użyć miksera planetarnego do zagniatania ciasta jajecznego na lasagne?
Jakiego sosu mogę użyć do lasagne?
Pomyśl także o lasagne z beszamelem i pesto pistacjowym, z sosem i bakłażanem, z łososiem i szpinakiem, z grzybami i śmietaną, z radicchio i serkiem śmietankowym. Co za pyszności!
Odżywianie
- Węglowodany: 52.2g
- Tłuszcze: 4.5g
- Tłuszcze nasycone: 1.1g
- Białka: 13.4g
- Błonnik: 2.9g
- Cukry: 1.6g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 9




Oceń ten przepis