Kuchnia europejska

536 przepisów
Przepis Ciasto z perliczki z foie gras

Ciasto z perliczki z foie gras

Danie główne średnie 2 h 2 h
Składniki: 1 perliczka 400 g schabu wieprzowego 400 g szalotki 2 łyżki octu balsamicznego 10 cl białego porto 15 cl wody 1 kostka rosołowa masło 2 ciasta...
Przepis Pasteis de nata (portugalskie wypieki)

Pasteis de nata (portugalskie wypieki)

Desser średnie 40 min 15 min
Składniki: 1 prostokątne ciasto francuskie 250 ml mleka skórka z 1 nieprzetworzonej cytryny 30 g mąki 150 g cukru 75 ml wody 4 żółtka
Przepis Risotto z przegrzebków z szafranem

Risotto z przegrzebków z szafranem

Danie główne średnie 5 min 45 min
Składniki: 120 g okrągłego ryżu do risotto 140 g przegrzebków (bez koralowców) 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 saszetka szafranu 1 kostka rosołowa 48 cl wody 2...
Przepis Vol-au-vent z malinami i mascarpone

Vol-au-vent z malinami i mascarpone

Desser średnie 40 min 20 min
Składniki: 2 ciasta francuskie 150 g serka mascarpone 200 g malin 1 laska wanilii 50 g cukru pudru 10 cl pojedynczej śmietany (30% tłuszczu) 1 jajko
Przepis Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli

Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli

Danie główne łatwe 15 min 30 min
Składniki: 2 piersi z kaczki 1 łyżka tłuszczu z kaczki 1 cebula 1 łyżka mąki 10 cl białego wina 20 cl wywaru z kurczaka 6 g połamanych trufli
Przepis Podroby cielęce z smardzami

Podroby cielęce z smardzami

Danie główne średnie 10 min 25 min
Składniki: 300 g podrobów cielęcych 1 szalotka 200 g smardzów 8 cl śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz
Przepis Crêpes suzette, tradycyjny przepis

Crêpes suzette, tradycyjny przepis

Desser łatwe 1 h 30 m 45 min
Składniki: Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka 2 łyżki oleju 50 cl mleka sok z 1 pomarańczy Masło Suzette : 100 g miękkiego masła 50 g...
Przepis Soczewica po hiszpańsku

Soczewica po hiszpańsku

Danie główne łatwe 15 min 40 min
Składniki: 250 g soczewicy 1,5 litra wody 1 ziemniak 1 pomidor 1/4 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 100 g boczku 8...
Przepis Pot-au-feu, prosty klasyk

Pot-au-feu, prosty klasyk

Danie główne łatwe 20 min 4 h
Składniki: 750 g podudzia wołowego (lub boczku lub policzka) 3 cebule 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 2 pory 2 rzepy 2 ziemniaki 1 kość szpikowa 1...
Przepis Royal chocolat lub trianon (wideo i wskazówki)

Royal chocolat lub trianon (wideo i wskazówki)

Desser trudne 5 h 12 min
Składniki: Dacquoise z orzechów laskowych : 75 g orzechów laskowych w proszku 75 g cukru pudru 2 białka jaj 30 g cukru Chrupiąca pralina : 80g cukru 1 łyżka...
Przepis Fondue z porów

Fondue z porów

Side dish łatwe 20 min 30 min
Składniki: 3 pory 1 szalotka 50 ml białego wina 10 cl śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa
Przepis Tort zebra, marmur egzotyczny (marmur włoski)

Tort zebra, marmur egzotyczny (marmur włoski)

Przekąski łatwe 45 min 40 min
Składniki: 4 jajka 200 g cukru 20 cl oleju 10 cl mleka 300 g mąki 2 łyżeczki drożdży (1 saszetka) 20 g kakao w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1...
Przepis Quiche z jajkami i szynką

Quiche z jajkami i szynką

Danie główne łatwe 20 min 50 min
Składniki: 1 kruche ciasto 6 jajek 10 cl śmietany 200 g pokrojonej w kostkę szynki 150 g startej mozzarelli świeży szczypiorek sól pieprz
Przepis Jajka z tuńczykiem

Jajka z tuńczykiem

Pierwsze danie łatwe 15 min 10 min
Składniki: 8 jaj 3 łyżki majonezu 1 mała puszka tuńczyka