Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Danie główne
średnie
2 h 5 m
597 Kcal

Możesz zrobić ravioli jak we Włoszech! Oto dowód w postaci tego prostego przepisu krok po kroku :-) Domowe ravioli, od ciasta po nadzienie, wszystko wykonane z łatwością - kto mógłby chcieć więcej? Zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować na wiele sposobów. Tutaj proponujemy wegetariańską wersję dania, ale nie krępuj się dodawać lub usuwać składników w zależności od gustu i tego, co masz pod ręką :-)

Składniki

2

Na makaron :

Do nadzienia :

Materiały

  • Nożyce do makaronu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Wymieszaj i zagnieć mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Zawiń ciasto i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Wymieszaj ricottę z posiekaną bazylią, dodaj sól i pieprz.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub laminoiru.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były jak najbardziej idealne.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Weź kwadrat ciasta i posmaruj brzegi wodą za pomocą palca. Umieść niewielką ilość nadzienia na środku kwadratu.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Przykryj drugim kwadratem ciasta i dociśnij brzegi palcami. Następnie uszczelnij ravioli, dociskając krawędzie widelcem.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8Gotuj ravioli przez 5 minut we wrzącej wodzie.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 9Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem. I voilà, ravioli są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Farsz: można użyć dowolną ilość farszu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 597Kcal
  • Węglowodany: 72.5g
  • Tłuszcze: 20.6g
  • Tłuszcze nasycone: 7.7g
  • Białka: 26.6g
  • Błonnik: 4g
  • Cukry: 5g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (235g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: