Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Możesz zrobić ravioli jak we Włoszech! Oto dowód w postaci tego prostego przepisu krok po kroku :-) Domowe ravioli, od ciasta po nadzienie, wszystko wykonane z łatwością - kto mógłby chcieć więcej? Zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować na wiele sposobów. Tutaj proponujemy wegetariańską wersję dania, ale nie krępuj się dodawać lub usuwać składników w zależności od gustu i tego, co masz pod ręką :-)
Składniki
2
Na makaron :
Do nadzienia :
Materiały
- Nożyce do makaronu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min
Wymieszaj i zagnieć mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
Zawiń ciasto i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Wymieszaj ricottę z posiekaną bazylią, dodaj sól i pieprz.
Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub laminoiru.
Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były jak najbardziej idealne.
Weź kwadrat ciasta i posmaruj brzegi wodą za pomocą palca. Umieść niewielką ilość nadzienia na środku kwadratu.
Przykryj drugim kwadratem ciasta i dociśnij brzegi palcami. Następnie uszczelnij ravioli, dociskając krawędzie widelcem.
Gotuj ravioli przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem. I voilà, ravioli są gotowe!
Obserwacje
Farsz: można użyć dowolną ilość farszu.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 597Kcal
- Węglowodany: 72.5g
- Tłuszcze: 20.6g
- Tłuszcze nasycone: 7.7g
- Białka: 26.6g
- Błonnik: 4g
- Cukry: 5g
- ProPoints: 16
- SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (235g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis