Paris brest, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
średnie
2 h 30 m
455 Kcal

Jeden z najbardziej znanych słodkich przepisów we francuskiej gastronomii! Patrząc na ten piękny Paris-Brest, nie sposób nie pokochać połączenia ciasta parzonego, kremu mousseline i praliny :-D

Składniki

6

Dla 1 dużego Paris Brest:

Ciasto parzone :

Pralina :

Krem mousseline :

Materiały

  • Poche à douille

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania30 min
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Ciasto parzone :
    W rondelku rozpuścić masło w wodzie z solą.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę na raz i mieszaj energicznie, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Zdjąć z ognia i dodawać jajka pojedynczo, za każdym razem energicznie mieszając, aby ciasto było elastyczne.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Przygotuj Paris Brests: 20 cm średnicy dla dużych, 10 cm średnicy dla małych.
    W przypadku dużego Paris Brest wykonaj dwa sklejone ze sobą okręgi, a następnie jeden na drugim.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Posypać płatkami migdałów i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić na 5-10 minut, aby się nie przewróciły.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Pralina :
    Cukier i odrobinę wody umieścić na patelni. Gdy mieszanina zacznie tworzyć bąbelki, dodać migdały i mieszać, aż utworzy się karmel.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Umieść karmelizowane migdały na arkuszu pergaminu do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie połam je na kawałki i umieść w rozdrabniaczu. Siekaj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję: w tym przypadku będzie to pasta z bardzo małymi kawałkami migdałów. Odstawić do ostygnięcia.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8Krem mousseline :
    Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.
    Doprowadzić mleko do wrzenia. W międzyczasie ubijać żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 9Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. Ponownie umieścić mieszaninę w rondlu na średnim ogniu. Ubijać, aż mieszanina zgęstnieje. Dobrze zagęścić śmietanę.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 10Wlać do naczynia i dodać 35 g masła, przykryć folią spożywczą (bezpośrednio przed kremem), aby zapobiec tworzeniu się skórki. Pozostawić krem do ostygnięcia.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 11Gdy śmietana osiągnie temperaturę pokojową (nie będzie zbyt zimna), spulchnij ją mikserem elektrycznym. Dodać dwie łyżki praliny i ubić.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 12Stopniowo dodawać zmiękczone masło do śmietany, cały czas ubijając. Po dodaniu całego masła, ubijać przez kolejne 1-2 minuty. Trzepaczka powinna zostawiać ślady w śmietanie. Schłodzić w lodówce.
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 13Montaż:
    Wytnij kapelusze z Paris Brests. Umieść krem pralinowy mousseline w rękawie do wyciskania wyposażonym w karbowaną końcówkę i uformuj rozety wokół Paris Brest (jak pokazano na filmie).
  • Paris Brest, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 14Załóż kapelusz i posyp cukrem pudrem. I voilà, twoje Paris Brests są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Pralina : może być zrobiona z orzechów laskowych, ale pralina używana w Paris-Brest jest zwykle robiona z migdałów. W rzeczywistości należy używać migdałów ze skórką.

Pieczenie ciasta parzonego: powinno trwać nieco dłużej niż w przypadku tradycyjnych ciast parzonych. Ciasto Paris Brest powinno być prawie suche po wyjęciu z piekarnika.

Krem mousseline: jego podstawą jest krem cukierniczy. Jeśli budyń jest zbyt płynny, krem nie stężeje po dodaniu masła. Krem do ciasta musi mieć taką samą temperaturę jak zmiękczone masło.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 455Kcal
  • Węglowodany: 30.7g
  • Tłuszcze: 32.2g
  • Tłuszcze nasycone: 16.5g
  • Białka: 8.9g
  • Błonnik: 1.9g
  • Cukry: 19.1g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 20
Informacje żywieniowe za 1 porcję (159g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza
mikser

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: