Smakuj świat

114 przepisów
Przepis Mini tarty z foie gras

Mini tarty z foie gras

Pierwsze danie łatwe 25 min
Składniki: 4 plastry foie gras 4 plastry piernika 3 złote jabłka 50 ml bursztynowego rumu 10 g cukru sól pieprz mieszanka 4 przypraw (cynamon, pieprz, gałka...
Przepis Tarta z camembertem i jabłkami

Tarta z camembertem i jabłkami

Danie główne łatwe 30 min 25 min
Składniki: 1 ciasto francuskie 1 camembert 3 jabłka 50 g łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka musztardy sól pieprz masło
Przepis Rillettes z kurczaka z musztardą i pistacjami

Rillettes z kurczaka z musztardą i pistacjami

Przekąska łatwe 40 min 40 min
Składniki: 2 uda z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 kostka rosołowa 1 bukiet garni 10 cl białego wytrawnego wina 20 cl wody 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany...
Przepis Jak zrobić chleb francuski?

Jak zrobić chleb francuski?

Desser łatwe 15 min 15 min
Składniki: 1 bochenek czerstwego (lub świeżego) chleba 3 jajka 3 łyżki cukru 1 saszetka cukru waniliowego 50 cl mleka masło
Przepis Faworki z dorsza po portugalsku

Faworki z dorsza po portugalsku

Pierwsze danie średnie 40 min 1 h
Składniki: 400 g odsolonego dorsza 800 g ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 3 gałązki pietruszki olej do smażenia sól pieprz
Przepis Far breton z suszonymi śliwkami

Far breton z suszonymi śliwkami

Desser łatwe 15 min 50 min
Składniki: 75 cl mleka 220 g mąki 130 g cukru 5 jajek 20 g masła 1 saszetka cukru waniliowego 500 g suszonych śliwek
Przepis Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku

Danie główne łatwe 25 min 55 min
Składniki: 2 uda z kurczaka 2 zielone papryki 500 g pulpy pomidorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bukiet garni sól pieprz (lub pieprz Espelette) oliwa z oliwek
Przepis Cielęcina mediolańska eskalopka

Cielęcina mediolańska eskalopka

Danie główne łatwe 5 min 10 min
Składniki: 2 eskalopki cielęce 70 g bułki tartej 30 g parmezanu 2 jajka mąka sól pieprz czosnek w proszku suszona pietruszka
Przepis Paris brest, przepis krok po kroku

Paris brest, przepis krok po kroku

Desser średnie 2 h 30 min
Składniki: Dla 1 dużego Paris Brest: Ciasto parzone : 75 g mąki 125 g wody 50 g masła 2 jajka 1,5 g soli migdały w płatkach Pralina : 60 g migdałów 40 g cukru...
Przepis Tradycyjny marokański kuskus z kurczakiem

Tradycyjny marokański kuskus z kurczakiem

Danie główne łatwe 30 min 3 h
Składniki: 4 uda z kurczaka 1 cebula 2 marchewki 2 rzepy 600 g ciecierzycy 1/2 kapusty 1 cukinia 1 pęczek pietruszki 1 pęczek kolendry 500 g średniej kaszy...
Przepis Ciasto raclette

Ciasto raclette

Danie główne łatwe 30 min 1 h
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 300 g sera raclette 150 g szynki peklowanej 120 g mąki 40 g masła 15 cl mleka 3 jajka sól pieprz
Przepis Nems z pizzą

Nems z pizzą

Danie główne łatwe 15 min 10 min
Składniki: 8 arkuszy ciasta francuskiego 2 plastry białej szynki 1 torebka startego sera mozzarella sos pomidorowy oregano 1 jajko olej do smażenia
Przepis Alzacki kougelhopf - kouglof

Alzacki kougelhopf - kouglof

Desser łatwe 4 h 40 min
Składniki: 500 g mąki (T45) 125 g cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży piekarskich 2 jajka 25 cl mleka 125 g zmiękczonego masła 125 g rodzynek 15...
Przepis Łatwe gougères serowe

Łatwe gougères serowe

Przekąska łatwe 20 min 25 min
Składniki: 25 cl wody 75 g masła 150 g mąki 3 jajka sól 150 g startego sera Comté