Curry z ciecierzycy - wegański przepis dla smakoszy
Jeśli chodzi o komfortowe jedzenie, z przyjemnością proponujemy curry z ciecierzycy! Podawany z ryżem, ten aromatyczny przepis zabierze Twoje kubki smakowe w podróż i rozgrzeje żołądek :-) Myślisz, że przesadzamy? Spróbuj, a szybko się przekonasz ;-) Zwłaszcza, gdy zobaczysz, jak łatwy jest ten przepis dzięki krokom wyjaśnionym poniżej ↓
Składniki
3
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania30 min
Wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć, mieszając od czasu do czasu.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy: imbir, kminek, paprykę, kurkumę, curry, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe i ciecierzycę i wymieszaj. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ryżem i posypać posiekaną kolendrą. Na wierzch położyć ćwiartkę cytryny i voilà!
Obserwacje
Czy można zastąpić mleko kokosowe?
Mleko kokosowe można zastąpić inną śmietanką roślinną lub klasyczną śmietanką.
Z czym mogę podawać curry z ciecierzycy?
Curry z ciecierzycy można podawać na przykład z ryżem, kaszą manną, kaszą bulgur lub komosą ryżową.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 344Kcal
- Węglowodany: 26.1g
- Tłuszcze: 19.1g
- Tłuszcze nasycone: 11.6g
- Białka: 9.8g
- Błonnik: 11.5g
- Cukry: 9.7g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (250g)
Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:





Oceń ten przepis