Torta caprese fondante
Udaj się na wyspę Capri we Włoszech, aby odkryć ten pyszny Torta Caprese! Jest to łatwy w przygotowaniu deser o wspaniałym czekoladowym smaku, a rezultat jest miękki i rozpływający się w ustach. Nie ma co do tego wątpliwości: żaden członek rodziny nie będzie w stanie mu się oprzeć! Składnik, który zrobi różnicę? Proszek migdałowy! W połączeniu z jajkami nadaje ciastu wilgotną konsystencję, której nie sposób się oprzeć! Chwyć więc za fartuchy i postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować ten domowy deser!
Składniki
Materiały
- tortownica o średnicy 24 cm
- Robot kuchenny (lub mikser)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Roztop masło z czekoladą. Wymieszaj proszek migdałowy i cukier puder.
Ubijaj jajka z cukrem coraz szybciej przez około 5 minut. Delikatnie wmieszaj mieszankę migdałów i cukru pudru, a następnie czekoladę z roztopionym masłem.
Wlać masę do wysmarowanej masłem formy i piec przez 5 minut w temperaturze 200°C, a następnie przez 25 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem na ruszcie.
Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i gotowe! Tortę Caprese można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki Torta Caprese?
Główne składniki to ciemna czekolada, masło, proszek migdałowy, cukier puder, cukier oraz jajka.
Jak długo trwa przygotowanie Torta Caprese?
Całkowity czas przygotowania wynosi 40 minut, w tym 10 minut na przygotowanie i 30 minut na pieczenie.
Czy Torta Caprese jest trudna do zrobienia?
Nie, przepis jest łatwy, co czyni go idealnym dla początkujących kucharzy.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie Torta Caprese?
Tortę można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów, co doda jej elegancji i smaku.
Czy mogę użyć innego rodzaju czekolady do Torta Caprese?
Zaleca się użycie ciemnej czekolady deserowej, ale można eksperymentować z innymi rodzajami, aby uzyskać różne smaki.
Odżywianie
- Węglowodany: 25.6g
- Tłuszcze: 39.5g
- Tłuszcze nasycone: 16.7g
- Białka: 11.6g
- Błonnik: 5g
- Cukry: 21.8g
- ProPoints: 14
- SmartPoints: 22





Oceń ten przepis