Pieczeń wieprzowa orloff
W Ptitchef niedzielna pieczeń łączy się z plastrami boczku i serem Emmental, tworząc pieczeń Orloff! Przepis, który jest zarówno łatwy, jak i bardzo pocieszający, który pokocha cała rodzina :-) Poniżej przedstawiamy kolejne kroki, wyjaśnione na zdjęciach, w tekście i filmie ↓
Składniki
Farsz :
Materiały
- sznurek
Przygotowanie
Farsz:
Szalotkę i pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Odłożyć kilka kawałków pieczarek. Posiekać natkę pietruszki. Podsmażyć szalotkę w oliwie z oliwek przez kilka minut.
Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać pietruszkę, wymieszać i odstawić.
Pokroić pieczeń na plastry, nie przekrawając jej do końca. Napełnić pieczeń farszem grzybowym. Pomiędzy plastry pieczeni włożyć plasterki sera Emmental i boczku.
Związać pieczeń sznurkiem i zrobić supeł. Naoliwić naczynie żaroodporne i umieścić w nim pieczeń. Dodać resztę farszu grzybowego, kawałki pieczarek i obrane szalotki.
Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Wyjąć z piekarnika, dodać kilka listków świeżej pietruszki i gotowe!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki pieczeni wieprzowej Orloff?
Kluczowe składniki to schab wieprzowy, boczek, ser Emmental, szalotki oraz świeże pieczarki.
Czy pieczeń Orloff można przygotować z innymi rodzajami mięsa?
Tak, pieczeń Orloff można przygotować z innych mięs, takich jak indyk czy kurczak, jednak czas pieczenia może się różnić.
Jakie dodatki najlepiej pasują do pieczeni wieprzowej Orloff?
Do pieczeni Orloff świetnie pasują puree ziemniaczane, sałatki lub pieczone warzywa, które uzupełnią danie.
Czy pieczeń wieprzowa Orloff nadaje się na specjalne okazje?
Tak, pieczeń Orloff jest idealna na specjalne okazje, ponieważ jest efektowna i smaczna, a także łatwa do przygotowania.
Jak długo można przechowywać resztki pieczeni wieprzowej Orloff?
Resztki pieczeni można przechowywać w lodówce do 3 dni, a także można je zamrozić na później, co pozwoli na dłuższe ich zachowanie.
Odżywianie
- Węglowodany: 2.6g
- Tłuszcze: 20.8g
- Tłuszcze nasycone: 6.3g
- Białka: 46.1g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 0.6g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 9






Oceń ten przepis