Podroby cielęce z smardzami

zagłosuj teraz
Danie główne
średnie
35 min
382 Kcal

Dziś gotujemy podroby cielęce! Ten prosty, domowy przepis zapewni Ci danie o delikatnym, miękkim smaku. W towarzystwie smardzów i sosu śmietanowego pokochasz ten pomysł i na pewno zjesz kolejną porcję (jeśli coś zostanie ;-) ).

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Podroby cielęce z smardzami - Przygotowanie krok 1Każdy podrob cielęcy posypać mąką.
  • Podroby cielęce z smardzami - Przygotowanie krok 2Podsmaż je na patelni z odrobiną masła. Gotować przez około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Podroby cielęce z smardzami - Przygotowanie krok 3Na innej patelni podsmażyć posiekaną szalotkę na maśle.
  • Podroby cielęce z smardzami - Przygotowanie krok 4Dodać smardze i śmietanę i dobrze wymieszać. Pozostawić śmietanę do wrzenia na 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
  • Podroby cielęce z smardzami - Przygotowanie krok 5Podawaj podroby cielęce z kremowymi smardzami i voilà!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia podrobów cielęcych?

Podroby cielęce są bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo i cynk, co czyni je wartościowym składnikiem diety.
Tak, smardze można zastąpić innymi grzybami, takimi jak borowiki czy pieczarki, ale smak dania może się różnić.
Do podrobów cielęcych z smardzami najlepiej pasuje białe wino, takie jak Chardonnay lub Sauvignon Blanc, które podkreśli smak dania.
Tak, można użyć innych rodzajów mięsa, takich jak wątróbka drobiowa lub wieprzowa, ale czas gotowania może się różnić.
Podroby cielęce świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, duszonymi warzywami lub świeżą sałatą, co tworzy zrównoważony posiłek.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 382Kcal
  • Węglowodany: 8.5g
  • Tłuszcze: 21.3g
  • Tłuszcze nasycone: 10.9g
  • Białka: 37.8g
  • Błonnik: 2.5g
  • Cukry: 2.1g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (310g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: