Meksykańskie chili con carne
zagłosuj teraz
Wyruszamy do Meksyku, aby zabrać nasze kubki smakowe w podróż z pięknym sombrero na głowie dzięki naszemu Chili Con Carne!
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania2 h
Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu i podsmaż posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku.
Dodaj mięso, a następnie przyprawy.
Po ugotowaniu mięsa dodaj posiekaną paprykę oraz pulpę pomidorową i dobrze wymieszaj.
Przykryj wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Gdy chili się zagotuje, dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
A teraz chili con carne jest gotowe!
Obserwacje
Mięso: tutaj użyliśmy mięsa mielonego, ale można wybrać inny rodzaj.
Przyprawy: jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy efekt, dodaj trochę chili.
Aromatyczne zioła: dla dodatkowego smaku, dlaczego nie dodać trochę kolendry lub oregano na patelnię? Zioła te bardzo dobrze komponują się z pozostałymi przyprawami.
Dodatki: ryż jest idealny, ale chili con carne można również podawać z makaronem lub innymi produktami bogatymi w skrobię. Aby nadać potrawie świeżości, wybierz gruby liść sałaty i połóż na nim odrobinę chili.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 468Kcal
- Węglowodany: 22.2g
- Tłuszcze: 25.5g
- Tłuszcze nasycone: 8.5g
- Białka: 32g
- Błonnik: 9.3g
- Cukry: 8.5g
- ProPoints: 12
- SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (397g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis