Domowa tarta figowa

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
50 min
461 Kcal

Figi... ten soczysty mały owoc z chrupiącymi pestkami... :-) Uwielbiamy je w dżemach, ciastach, a zwłaszcza w tartach! Krok po kroku postępuj zgodnie z naszym przepisem i połącz kruche ciasto, krem migdałowy i świeże figi, aby stworzyć pyszny, owocowy deser!

Składniki

7

Krem migdałowy :

Materiały

  • Piekarnik
  • Forma do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż ciasto kruche w formie do tarty i nakłuj je widelcem.
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 2Przygotuj krem migdałowy: wymieszaj jajka z cukrem.
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 3Dodaj zmiękczone masło i proszek migdałowy, a następnie ponownie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do ciasta kruchego.
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj figi na krem migdałowy.
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 5Piec tartę przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Domowa tarta figowa - Przygotowanie krok 6I oto, twoja tarta figowa jest gotowa!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze figi do tarty?

Najlepsze do tarty są świeże, dojrzałe figi, które są miękkie w dotyku, ale nie przejrzałe. Wybieraj te o intensywnym kolorze i aromacie.
Tak, możesz zastąpić figi innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, śliwki czy maliny, ale pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić.
Tarta figowa najlepiej smakuje świeża, ale można ją przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnym pojemniku.
Tak, ciasto kruche można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 24 godzin przed pieczeniem.
Do tarty figowej świetnie pasują lody waniliowe, bita śmietana lub posypka z orzechów, które dodadzą chrupkości i smaku.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 461Kcal
  • Węglowodany: 39.7g
  • Tłuszcze: 27.6g
  • Tłuszcze nasycone: 8.4g
  • Białka: 9.9g
  • Błonnik: 4.5g
  • Cukry: 19.6g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (167g)

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: