Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy!

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
1 h
382 Kcal

Dziś przedstawiamy włoskiego kuzyna pralin: tak, miłośnicy orzechów laskowych, czeka na Was kolejny smakołyk z tym cudownym produktem. Jest łatwy w przygotowaniu i stanowi idealny dodatek do przerwy na kawę lub herbatę. Pozwólcie sobie odkryć nasz szczegółowy przepis na Gianduja, a przede wszystkim czeka Was smakołyk :-)

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania10 min
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 1Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 2Wyjmij orzechy laskowe i pozostaw do ostygnięcia, a następnie usuń z nich skórkę, obracając je w dłoniach. Można również umieścić je w durszlaku i potrząsać nim, aż większość skórki zostanie usunięta.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 3Rozpuść czekoladę. Posiekaj orzechy laskowe w rozdrabniaczu. Dodaj cukier puder i miksuj, aż uzyskasz płynną masę. Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 4Gdy masa będzie gładka, przełóż ją do formy lub na blachę do pieczenia i wytnij ciastka. Umieść w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut, aby stwardniały.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 5Wyjmij z formy i delektuj się dobrą kawą! ;-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne orzechów laskowych w gianduji?

Orzechy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały, co czyni je doskonałym dodatkiem do diety, wspierającym zdrowie serca i układ odpornościowy.
Tak, możesz użyć czekolady gorzkiej lub białej, jednak mleczna czekolada nadaje gianduji charakterystyczny smak i kremową konsystencję.
Gianduja może być przechowywana w lodówce przez około 1-2 tygodnie, jednak najlepiej smakuje świeżo przygotowana.
Nie, ponieważ zawiera mleczną czekoladę, ale można spróbować zastąpić ją wegańską czekoladą, aby uzyskać wersję wegańską.
Gianduja świetnie sprawdzi się jako nadzienie do ciast, deserów, a także jako polewa do lodów lub owoców, dodając wyjątkowego smaku każdemu daniu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 382Kcal
  • Węglowodany: 34.3g
  • Tłuszcze: 23.7g
  • Tłuszcze nasycone: 6g
  • Białka: 6g
  • Błonnik: 2.4g
  • Cukry: 32g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (69g)

Sprzęt do gotowania

mikser

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: