Fougasse z boczkiem i cebulą

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
2 h 20 m
347 Kcal

Co powiesz na miękki bochenek chleba z boczkiem i tartym serem? Cóż, mamy przepis na focaccię, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Mamy przewodnik krok po kroku, który pomoże Ci przygotować ten domowy chleb, zarówno w formie pisemnej, jak i fotograficznej, a także na wideo :-) Pokrój na małe kawałki na aperitif lub delektuj się nimi podczas posiłku.

Składniki

8

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Wałek do ciasta
  • Korytko do ugniatania

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę, a następnie ugniataj przez około 5 minut.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 2Pozostaw mieszaninę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 3Po tym czasie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać szeroką, cienką masę.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj cebulę i boczek, wcześniej ugotowane, do połowy ciasta, pozostawiając margines. (Zachowaj kilka kawałków boczku do późniejszego wykorzystania).
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 5Złóż ciasto na pół i połącz brzegi.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 6Na koniec możesz dowolnie uformować swoją focaccię.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 7Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 8Wytnij nacięcia w środku. Nie bój się zrobić ich dużych, aby wyróżniały się po upieczeniu.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 9Posyp focaccię boczkiem i startym serem, a następnie odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 10Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Fougasse z boczkiem i cebulą - Przygotowanie krok 11Teraz focaccia jest już gotowa! Smacznego!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Polewa: można ją zastąpić dowolną inną.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 347Kcal
  • Węglowodany: 44.5g
  • Tłuszcze: 11.4g
  • Tłuszcze nasycone: 4.5g
  • Białka: 14.5g
  • Błonnik: 2.5g
  • Cukry: 1.7g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (150g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: