Jak upiec pieczeń wieprzową w piekarniku?
Kiedy myślimy o niedzielnym obiedzie, często przychodzi nam na myśl pieczeń w towarzystwie smażonych ziemniaków i zielonej fasolki ;-) Oto nasz przepis na pieczeń wieprzową pieczoną w piekarniku, wraz ze wszystkimi naszymi wskazówkami dotyczącymi optymalnego przygotowania :-) Czas, temperatura, dodatki, podążaj za przewodnikiem tutaj!
Składniki
Materiały
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 pędzel (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wyjmij mięso z lodówki 30 minut wcześniej. Roztop masło i posiekaj ząbek czosnku. Wlej około połowy oliwy z oliwek na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź. Umieść pieczeń na wierzchu.
Polać pieczeń pozostałą oliwą z oliwek i roztopionym masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i rozmaryn. Rozprowadź równomiernie za pomocą pędzla (lub rąk!).
Dodaj wodę na dno naczynia, a następnie umieść pieczeń w piekarniku na 1 godzinę w temperaturze 180°C. Regularnie polewaj i obróć w połowie pieczenia.
I oto, Twoja pieczeń jest gotowa! Możesz ją podawać z ziemniakami, marchewką, puree ziemniaczanym lub nawet sałatką! Smacznego!
Obserwacje
Jak długo należy piec pieczeń wieprzową w piekarniku?
Pieczeń wieprzową należy piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Czy można użyć innych przypraw do pieczeni wieprzowej?
Tak, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak tymianek, cząber czy papryka, aby nadać pieczeni unikalny smak.
Jakie dodatki najlepiej pasują do pieczeni wieprzowej?
Pieczeń wieprzową najlepiej podawać z smażonymi ziemniakami, marchewką, puree ziemniaczanym lub świeżą sałatką.
Czy pieczeń wieprzowa może być przygotowana z wyprzedzeniem?
Tak, możesz przygotować pieczeń z wyprzedzeniem, a następnie podgrzać ją w piekarniku przed podaniem.
Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu pieczeni wieprzowej?
Najczęstsze błędy to zbyt krótki czas pieczenia, niewłaściwa temperatura oraz brak regularnego polewania pieczeni podczas pieczenia.
Odżywianie
- Węglowodany: 1g
- Tłuszcze: 19.7g
- Tłuszcze nasycone: 5.3g
- Białka: 41.6g
- Błonnik: 0.6g
- Cukry: 0.4g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 8
Oceń ten przepis