Łatwa chakchouka
zagłosuj teraz
Napełnij się słonecznymi warzywami dzięki temu daniu prosto z Afryki Północnej: Chakchouka! Mieszanka pomidorów, papryki i przypraw, do której wbijamy jajka, które następnie dusimy. Wegetariańskie danie bogate w smak i kolor :-) Jest łatwe w przygotowaniu, a dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom i wideo nic nie umknie Twojej uwadze! Wszystko zależy od Ciebie ;-)
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
Obierz i posiekaj cebulę. Wydrąż i pokrój paprykę na kawałki. Pokrój pomidory na kawałki.
Na patelni skrop oliwą z oliwek i podsmaż cebulę.
Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj paprykę, posiekaną natkę pietruszki i połowę posiekanej kolendry. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Dodaj przyprawy, wymieszaj, a następnie dodaj pomidory. Dusić przez około 20 minut na średnim ogniu.
Wbij jajka na patelnię, przykryj i gotuj przez około 5 minut.
Posypać posiekaną kolendrą i podawać! Smacznego!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 205Kcal
- Węglowodany: 11.3g
- Tłuszcze: 11.2g
- Tłuszcze nasycone: 2.2g
- Białka: 10.2g
- Błonnik: 8.8g
- Cukry: 9.6g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (259g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis