Placki cukiniowo - ziemniaczane

vote now
Placki cukiniowo - ziemniaczane

W tym roku mam na działce obfitość cukinii dlatego wykorzystuję ją maksymalnie. Polecam pyszne placuszki jako dodatek do gulaszu bądź samego sosu np. pieczarkowego lub tymiankowego. Powiem szczerze, że zjadłam je z pikantnym ketchupem i były pyyszne ;)

Składniki:
950 g obranej i pozbawionej nasion cukinii (1100 g w całości)500 g obranych ziemniaków 1 duża cebula1 jajko3 łyżki mąki1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu

Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miseczki. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na drobnych, przełożyć na durszlak. Cukinia puści sok dlatego należy ją odgnieść z jego nadmiaru. Dodać do odsączonych ziemniaków. (Po zlaniu soku ziemniaczanego na dnie naczynia osadza się skrobia, którą dodaję do ziemniaków.) Dodać resztę składników, wymieszać. Na patelnię nalać 4 łyżki oleju, na rozgrzany układać i formować placuszki. U mnie 1 łyżka - 1 pacek. Po upieczeniu z 1 strony obrócić na drugą, przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z reszty oleju.

Polecam są bardzo dobre ;)


T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+