Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa!
zagłosuj teraz
Często jesteśmy zagubieni, jeśli chodzi o wybór pikantnego ciasta. Ciasto francuskie czy kruche? A może wolisz bezglutenowe? Oto bardzo łatwy, lekki i puszysty przepis na ulubione ciasto, zrobione z ziemniaków i to wszystko. Rustykalny i aromatyczny dodatek do Twoich przepisów. Idealny dla tych, którzy szukają kreatywnej i zdrowej opcji bez poświęcania tekstury i smaku. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i ciesz się!
Składniki
4
Materiały
- wysoki rondel
- tłuczek do ziemniaków (lub widelec)
- okrągła puszka o średnicy 28 cm (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania1 h
Najpierw obierz ziemniaki, a następnie gotuj je w wysokim garnku z osoloną wrzącą wodą przez 30 do 40 minut lub do momentu, gdy będą miękkie, ale jędrne.
Odcedź całą wodę i rozgnieć ziemniaki. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Teraz możesz przenieść całe ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Nie zapomnij o bokach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone zgodnie z Twoimi upodobaniami.
Gotowe. Teraz wystarczy wybrać nadzienie.
* Jeśli nadzienie jest zimne (u nas był to jogurt i wędzony łosoś), nie trzeba wkładać ciasta z powrotem do piekarnika.* Jeśli nadzienie musi być ugotowane, upiecz oba w tym samym czasie lub po prostu najpierw upiecz ciasto, dodaj nadzienie i ponownie upiecz. Wszystko zależy od wyboru nadzienia. Smacznego!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować ze słodkich ziemniaków?
Tak, a nawet z mieszanki obu (ziemniaka i słodkiego ziemniaka).
Jak doprawić makaron?
Nasze przyprawy to podstawa: sól i pieprz. Możesz dodać przyprawy (na przykład gałkę muszkatołową), aromatyczne zioła (suszony tymianek, pietruszkę itp.) lub odrobinę parmezanu.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 212Kcal
- Węglowodany: 31.4g
- Tłuszcze: 7.7g
- Tłuszcze nasycone: 1.1g
- Białka: 3.1g
- Błonnik: 2.5g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (164g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis