Sałatka z kuskusem na prostą, zdrową i kolorową przystawkę!

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
45 min
236 Kcal

Nigdy nie ma dość łatwych i zdrowych przepisów w książce kucharskiej, prawda? Zwłaszcza gdy szukasz czegoś, co pozwoli na kilka posiłków. Dlatego proponujemy wykorzystać kaszę mannę w sałatce z kuskusem ! Z sezonowymi warzywami i czerwoną fasolą jako "białkiem roślinnym", masz kompletny przepis. Nie zapomnij o , która nada całości smaku.

Składniki

8

Materiały

  • Miska do sałatek
  • Deska do krojenia
  • 1 nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
  • W misce umieść kaszę mannę, wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
    Po tym czasie kasza manna spęcznieje. Wymieszaj ją widelcem, a następnie umieść miskę w lodówce na 20 minut, aby ostygła.
  • W międzyczasie przygotuj składniki. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Zrób to samo z pomidorem. Umyj różowe rzodkiewki i pokrój je w plasterki. Pokrój białą cebulę i posiekaj natkę pietruszki. Odcedź ugotowaną fasolę.
  • Gdy kasza ostygnie, dodaj do miski czerwoną fasolę, marchewkę, pomidora, rzodkiewki, białą cebulę i pietruszkę.
  • Dopraw 6 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami octu jabłkowego. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i dostosuj przyprawy w razie potrzeby. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać tę sałatkę?

Można ją przechowywać w szczelnej puszce w lodówce do 3 dni.
Można ją zastąpić kolendrą.
Powtarzaj ten przepis przez cały rok, używając sezonowych warzyw! Ogórek, cukinia lub melon wiosną/latem, a jesienią/zimą kabaczek pieczony w piekarniku lub gotowany na parze!
Nie wahaj się dodać soku z cytryny do przyprawy, a nawet limonki, aby uzyskać lekko pikantny efekt. A jeśli chodzi o coś chrupiącego, migdały, pistacje i orzechy laskowe są idealne!
Jest to przepis, który uwielbiamy wsuwać do słoika lub pudełka na lunch i zabierać ze sobą do pracy na przerwę obiadową! Gdy nadchodzi piękna pogoda, przepis ten jest również idealny do zabrania na piknik.
Tak, oczywiście! W tym przypadku przepis jest wegetariański, a białka dostarcza fasola kidney. Do sałatki można również dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub rozdrobnionego tuńczyka.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 236Kcal
  • Węglowodany: 21.5g
  • Tłuszcze: 12.4g
  • Tłuszcze nasycone: 1.7g
  • Białka: 6.7g
  • Błonnik: 5g
  • Cukry: 3.4g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (201g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: