Miękkie i pikantne babeczki z chorizo
Te muffinki z chorizo są idealne, aby dodać odrobinę pikanterii do aperitifu lub pikniku! Miękkie i pysznie pikantne, łączą w sobie rozpływającą się w ustach teksturę ciasta z pikantnym smakiem chorizo. Co więcej, ich przygotowanie jest dziecinnie proste: w zaledwie kilka minut są gotowe do włożenia do piekarnika :) Stanowią również świetną przystawkę z małą zieloną sałatą! Postępuj zgodnie z poniższymi krokami przygotowania:
Składniki
Materiały
- Forma do muffinów / kokilki
- Duża miska / salaterka
- Trzepaczka
- Maryse
- Łyżka do zupy
Przygotowanie
Zacznij od usunięcia skóry z chorizo, a następnie pokrój na małe kawałki.
*Jeśli chcesz, możesz smażyć je przez kilka minut!
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól (niewielką ilość) i pieprz w dużej misce.
Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, oliwę z oliwek i jajka. Dobrze wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.
Dodaj następnie starty ser i kawałki chorizo i wymieszaj za pomocą marysy.
Wlej ciasto do natłuszczonej formy na muffiny, używając łyżki stołowej, aby równomiernie rozprowadzić kawałki chorizo w każdej formie.
Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Odwróć ostrożnie i gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać muffinki z chorizo?
Można je przechowywać przez 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy mogę zamrozić muffinki z chorizo?
Tak, możesz je zamrozić bez żadnego problemu!
Czy muffinki z chorizo można jeść na ciepło czy na zimno?
Można je jeść na ciepło lub na zimno, ale my wolimy na ciepło :-)
Czy muszę gotować chorizo?
Możesz, jeśli chcesz.
* Niektóre chorizo wymagają gotowania. Dowiedz się, jaki rodzaj chorizo kupiłeś i smaż go przez kilka minut, jeśli to konieczne.
Czym mogę zastąpić chorizo?
Można je zastąpić tym samym rodzajem pikantnej wędliny!
Odżywianie
- Węglowodany: 10.6g
- Tłuszcze: 12g
- Tłuszcze nasycone: 3.7g
- Białka: 7.3g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 1.3g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 6





Oceń ten przepis