Szparagi z sosem mousseline
zagłosuj teraz
Co zrobić ze szparagami? Białe, zielone czy fioletowe, to prawda, że uwielbiamy je jeść w takiej postaci. Jeśli jednak chcesz zmienić swoje przyzwyczajenia za pomocą szybkiego i łatwego przepisu, podawaj je z sosem mousseline! Zwiewny, lekki majonez dzięki ubitym na sztywno białkom jaj. Idealny sposób na rozpoczęcie menu :-)
Składniki
4
Materiały
- 1 mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min
Oddziel białka od żółtek. Umyj i odetnij twardą część szparagów. Doprowadź osoloną wodę do wrzenia w dużym garnku.
Gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 15 minut. Powinny być miękkie.
Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce ubij żółtka z musztardą, a następnie stopniowo wlewaj olej, ciągle ubijając.
Gdy olej dobrze się połączy, dodaj ocet, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą szpatułki. Schłodź przez 10 minut.
Odcedź szparagi, umieść je w naczyniu i polej sosem. I voilà, gotowe!
Obserwacje
Możesz ułożyć szparagi w naczyniu z sosem na boku.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 491Kcal
- Węglowodany: 1.7g
- Tłuszcze: 50.2g
- Tłuszcze nasycone: 6g
- Białka: 7.6g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 1.4g
- ProPoints: 14
- SmartPoints: 16
Informacje żywieniowe za 1 porcję (187g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis