Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
15 min
169 Kcal

Słońce zaczyna świecić, a my z niecierpliwością czekamy na przygotowanie lekkich, smacznych sałatek na nasze pikniki i grille :-) Rozpoczynamy lato tą kolorową, chrupiącą sałatką z tagliatelle z ogórkiem i marchewką, polaną kremowym sosem orzechowym. Łatwa w przygotowaniu, idealna na lekki lunch, szybką kolację lub oryginalny dodatek. Idealne dla miłośników zdrowej, wykwintnej i wegetariańskiej kuchni ;-) Oczywiście warzywa można zmieniać w zależności od sezonu (cukinia, papryka itp.).

Składniki

4

Materiały

  • 1 obieraczka do warzyw

Przygotowanie

  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 1W misce wymieszać oliwę z oliwek, purée z orzeszków ziemnych, sok z limonki, sól i pieprz.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 2Obierz ogórka, aby usunąć skórkę, a następnie kontynuuj obieranie, aby uformować paski warzyw/tagliatelle.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 3Zrób to samo z marchewką.
    *Możesz wbić widelec w jeden koniec warzywa, aby ułatwić jego obieranie.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 4Ułóż wszystkie paski warzyw/tagliatelle w naczyniu do serwowania.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 5Wlać sos sałatkowy do naczynia i dobrze wymieszać.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 6Na wierzch dodać pokruszony ser feta.
  • Sałatka z tagliatelle warzywnych i sosem orzechowym - Przygotowanie krok 7I gotowe! Sałatka jest gotowa! Posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, aby dodać trochę chrupkości!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak zrobić warzywne tagliatelle?

Wystarczy obrać warzywa za pomocą obieraczki do warzyw.
Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą.
Użyliśmy ogórków i marchewki, ale można również użyć cukinii, kapusty, szparagów, porów itp.
Zrobiliśmy sos sałatkowy podobny do winegretu. Tutaj ocet zastępujemy limonką, a musztardę przecierem z orzeszków ziemnych! Puree z orzeszków ziemnych można zastąpić na przykład tahini (puree sezamowe).
Możesz zastąpić ją na przykład kulkami mozzarelli. Pamiętaj, aby dostosować ilość soli!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 169Kcal
  • Węglowodany: 4.6g
  • Tłuszcze: 13.6g
  • Tłuszcze nasycone: 3.5g
  • Białka: 5.4g
  • Błonnik: 1.7g
  • Cukry: 2.9g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (115g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: