Naleśniki z kiszoną kapustą

vote now
Naleśniki z kiszoną kapustą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Potrzebne Wam będą naleśniki np. według tego przepisu bądź innego Waszego ulubionego.

Składniki:

8 - 10 naleśników0,5 kg kapusty kiszonej2 cebule szalotki1 ząbek czosnkuugotowane mięso z 1 nóżki z kurczaka (opcjonalnie)1 łyżka sosu sojowo - grzybowego1 łyżeczka papryki słodkiejszczypta chili, sól, pieprz do smakuPrzygotować ciasto naleśnikowe. Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Obrany czosnek zmiażdżyć. Można dodać odrobinę drobno pokrojonego mięsa ale jest to zbyteczne (u mnie zostało z rosołu). Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek. Przesmażyć razem dosłownie minutę na niewielkim ogniu dodać kapustę z mięsem i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć na niewielkim ogniu około 5 minut. Ściągnąć z ognia.

Upiec naleśniki. Na każdego układać po 2 łyżki stołowe farszu i zawinąć jak krokieta. Na patelni roztopić łyżkę masła, ułożyć na niej naleśniki i zapiec z dwóch stron.
Podałam polane masełkiem, które można oczywiście pominąć. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie surówka lub sos np. chrzanowy.
Z podanej ilości farszu otrzymałam 9 naleśników. Są pyszne wypróbujcie :)


T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+