Domowe powidła śliwkowe Inny łatwe 15 min 30 minSkładniki: 500 g śliwek 400 g cukru kryształowego sok z 1 cytryny
Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku Desser średnie 20 min 1 h 30 mSkładniki: 1 kruche ciasto 6 żółtek 50 cl śmietany kremówki 80 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżki brązowego cukru
Jak zrobić ganache czekoladową? Inny łatwe 5 min 5 minSkładniki: 200 g ciemnej czekolady 20 cl pełnej śmietany
Quiche ze szpinakiem i serem kozim Danie główne łatwe 15 min 40 minSkładniki: 1 kruche ciasto 500 g posiekanego szpinaku (z puszki lub mrożonego) 3 jajka 15 cl śmietany sól i pieprz 200 g koziego sera
Ciasto francuskie krok po kroku - przepis na idealne ciasto Inny trudne 4 h 25 minSkładniki: 300 g mąki T55 7 g soli 17 cl wody 250 g suchego masła (patrz uwagi)
Waniliowe mille-feuille Desser trudne 4 h 25 minSkładniki: Na około dziesięć mille-feuilles : 700 g ciasta francuskiego do rozwałkowania Cukier puder Krem do ciasta : 75 cl mleka 1 laska wanilii 3 jajka 150...
Ciastka parzone z foie gras i konfiturą cebulową Przekąska łatwe 30 min 25 minSkładniki: La pâte à choux : 80 g mąki 50 g masła 13 cl wody 2 jajka 1 jajko do zrumienienia 1 łyżeczka soli 300 g foie gras 100 g konfitury cebulowej
Mille feuille z łososiem i zielonym jabłkiem Pierwsze danie średnie 30 minSkładniki: 1 zielone jabłko 90 g wędzonego łososia, pokrojonego w plastry 150 g świeżego sera koziego (typu Chavroux) Koperek
Sałatka landaise z foie gras (sałatka périgord) Pierwsze danie łatwe 20 minSkładniki: Mieszanka Mesclun 140 g kukurydzy 2 pomidory 1 szalotka 40 g orzeszków piniowych 12 końcówek szparagów 90 g suszonej piersi kaczki, pokrojonej w...
Suflety z foie gras Pierwsze danie łatwe 20 min 15 minSkładniki: 30 g masła 30 g mąki 16 cl mleka 100 g blok foie gras 2 jajka sól pieprz mieszanka 4 przypraw (pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i goździki)
Fryndzy z szynką i serem Pierwsze danie łatwe 15 min 20 minSkładniki: 1 prostokątne ciasto francuskie 4 łyżki podwójnej śmietany 2 plastry szynki 100 g startego sera 1 jajko
Ciasto z perliczki z foie gras Danie główne średnie 2 h 2 hSkładniki: 1 perliczka 400 g schabu wieprzowego 400 g szalotki 2 łyżki octu balsamicznego 10 cl białego porto 15 cl wody 1 kostka rosołowa masło 2 ciasta...
Bûche de crêpes z białą czekoladą i malinami Desser średnie 3 h 30 minSkładniki: Naleśniki : 250 g mąki 4 jajka 500 ml mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli 380 g dżemu malinowego 20 cl śmietanki...
Risotto z przegrzebków z szafranem Danie główne średnie 5 min 45 minSkładniki: 120 g okrągłego ryżu do risotto 140 g przegrzebków (bez koralowców) 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 saszetka szafranu 1 kostka rosołowa 48 cl wody 2...
Vol-au-vent z malinami i mascarpone Desser średnie 40 min 20 minSkładniki: 2 ciasta francuskie 150 g serka mascarpone 200 g malin 1 laska wanilii 50 g cukru pudru 10 cl pojedynczej śmietany (30% tłuszczu) 1 jajko
Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli Danie główne łatwe 15 min 30 minSkładniki: 2 piersi z kaczki 1 łyżka tłuszczu z kaczki 1 cebula 1 łyżka mąki 10 cl białego wina 20 cl wywaru z kurczaka 6 g połamanych trufli
Przepiórki z suszonymi śliwkami Danie główne łatwe 15 min 20 minSkładniki: 2 przepiórki 150 g suszonych śliwek masło oliwa z oliwek sól pieprz
Jabłka księżnej (instrukcje krok po kroku) Side dish łatwe 20 min 30 minSkładniki: 700 g ziemniaków 60 g masła 3 żółtka sól pieprz
Masło maître d'hôtel (proste i szybkie) Side dish łatwe 10 minSkładniki: 125 g miękkiego masła 8 gałązek pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz
Mendiants, czekoladki z suszonymi owocami Przekąski łatwe 30 minSkładniki: 200 g ciemnej czekolady orzechy laskowe orzechy włoskie migdały jagody goji starty kokos
Czekoladki nadziewane solonym masłem karmelowym i migdałami Przekąski średnie 1 hSkładniki: 70 g ciemnej czekolady 60 g solonego karmelu maślanego 30 g migdałów
Podroby cielęce z smardzami Danie główne średnie 10 min 25 minSkładniki: 300 g podrobów cielęcych 1 szalotka 200 g smardzów 8 cl śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz
Mini ciastka królewskie z kawałkami czekolady Przekąski łatwe 1 h 25 minSkładniki: 2 ciasta francuskie 120 g proszku migdałowego 100 g cukru 2 jajka 50 g miękkiego masła 50 g wiórków czekoladowych 1 żółtko
Ziemniaczany rolad z serem raclette de savoie i szynką Danie główne łatwe 30 min 30 minSkładniki: 5 jajek 450 g ziemniaków 1 cebula 300 g sera Savoy Raclette 4 plastry białej szynki sól pieprz