Kuchnia francuska

359 przepisów
Przepis Quiche ze szpinakiem i serem kozim

Quiche ze szpinakiem i serem kozim

Danie główne łatwe 15 min 40 min
Składniki: 1 kruche ciasto 500 g posiekanego szpinaku (z puszki lub mrożonego) 3 jajka 15 cl śmietany sól i pieprz 200 g koziego sera
Przepis Waniliowe mille-feuille

Waniliowe mille-feuille

Desser trudne 4 h 25 min
Składniki: Na około dziesięć mille-feuilles : 700 g ciasta francuskiego do rozwałkowania Cukier puder Krem do ciasta : 75 cl mleka 1 laska wanilii 3 jajka 150...
Przepis Suflety z foie gras

Suflety z foie gras

Pierwsze danie łatwe 20 min 15 min
Składniki: 30 g masła 30 g mąki 16 cl mleka 100 g blok foie gras 2 jajka sól pieprz mieszanka 4 przypraw (pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i goździki)
Przepis Fryndzy z szynką i serem

Fryndzy z szynką i serem

Pierwsze danie łatwe 15 min 20 min
Składniki: 1 prostokątne ciasto francuskie 4 łyżki podwójnej śmietany 2 plastry szynki 100 g startego sera 1 jajko
Przepis Ciasto z perliczki z foie gras

Ciasto z perliczki z foie gras

Danie główne średnie 2 h 2 h
Składniki: 1 perliczka 400 g schabu wieprzowego 400 g szalotki 2 łyżki octu balsamicznego 10 cl białego porto 15 cl wody 1 kostka rosołowa masło 2 ciasta...
Przepis Risotto z przegrzebków z szafranem

Risotto z przegrzebków z szafranem

Danie główne średnie 5 min 45 min
Składniki: 120 g okrągłego ryżu do risotto 140 g przegrzebków (bez koralowców) 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 saszetka szafranu 1 kostka rosołowa 48 cl wody 2...
Przepis Vol-au-vent z malinami i mascarpone

Vol-au-vent z malinami i mascarpone

Desser średnie 40 min 20 min
Składniki: 2 ciasta francuskie 150 g serka mascarpone 200 g malin 1 laska wanilii 50 g cukru pudru 10 cl pojedynczej śmietany (30% tłuszczu) 1 jajko
Przepis Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli

Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli

Danie główne łatwe 15 min 30 min
Składniki: 2 piersi z kaczki 1 łyżka tłuszczu z kaczki 1 cebula 1 łyżka mąki 10 cl białego wina 20 cl wywaru z kurczaka 6 g połamanych trufli
Przepis Podroby cielęce z smardzami

Podroby cielęce z smardzami

Danie główne średnie 10 min 25 min
Składniki: 300 g podrobów cielęcych 1 szalotka 200 g smardzów 8 cl śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz