Smakuj świat

677 przepisów
Przepis Podroby cielęce z smardzami

Podroby cielęce z smardzami

Danie główne średnie 10 min 25 min
Składniki: 300 g podrobów cielęcych 1 szalotka 200 g smardzów 8 cl śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz
Przepis Banh bao, małe bułeczki na parze

Banh bao, małe bułeczki na parze

Danie główne trudne 2 h 20 min
Składniki: Ciasto bao : 390 g mąki 15 g świeżych drożdży piekarskich (lub 1 saszetka) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 25 cl wody Farsz : 3...
Przepis Crêpes suzette, tradycyjny przepis

Crêpes suzette, tradycyjny przepis

Desser łatwe 1 h 30 m 45 min
Składniki: Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka 2 łyżki oleju 50 cl mleka sok z 1 pomarańczy Masło Suzette : 100 g miękkiego masła 50 g...
Przepis Soczewica po hiszpańsku

Soczewica po hiszpańsku

Danie główne łatwe 15 min 40 min
Składniki: 250 g soczewicy 1,5 litra wody 1 ziemniak 1 pomidor 1/4 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 100 g boczku 8...
Przepis Coxinhas (brazylijskie krokiety z kurczaka)

Coxinhas (brazylijskie krokiety z kurczaka)

Danie główne średnie 1 h 15 m 30 min
Składniki: Pasta : 375 ml wody 1 kostka rosołowa 230 g mąki Nadzienie : 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki pietruszka sól pieprz 1 jajko...
Przepis Kurczak z imbirem i trawą cytrynową

Kurczak z imbirem i trawą cytrynową

Danie główne łatwe 1 h 15 m 8 min
Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego świeża kolendra olej 100 g makaronu...
Przepis Pot-au-feu, prosty klasyk

Pot-au-feu, prosty klasyk

Danie główne łatwe 20 min 4 h
Składniki: 750 g podudzia wołowego (lub boczku lub policzka) 3 cebule 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 2 pory 2 rzepy 2 ziemniaki 1 kość szpikowa 1...
Przepis Royal chocolat lub trianon (wideo i wskazówki)

Royal chocolat lub trianon (wideo i wskazówki)

Desser trudne 5 h 12 min
Składniki: Dacquoise z orzechów laskowych : 75 g orzechów laskowych w proszku 75 g cukru pudru 2 białka jaj 30 g cukru Chrupiąca pralina : 80g cukru 1 łyżka...
Przepis Fondue z porów

Fondue z porów

Side dish łatwe 20 min 30 min
Składniki: 3 pory 1 szalotka 50 ml białego wina 10 cl śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa
Przepis Chrupiąca sałatka z kapusty po japońsku

Chrupiąca sałatka z kapusty po japońsku

Pierwsze danie łatwe 4 h
Składniki: 1/4 kapusty 15 cl octu ryżowego 30 g brązowego cukru 1 łyżka nuoc nam 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki neutralnego oleju (słonecznikowy, z pestek...
Przepis Tort zebra, marmur egzotyczny (marmur włoski)

Tort zebra, marmur egzotyczny (marmur włoski)

Przekąski łatwe 45 min 40 min
Składniki: 4 jajka 200 g cukru 20 cl oleju 10 cl mleka 300 g mąki 2 łyżeczki drożdży (1 saszetka) 20 g kakao w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1...
Przepis Quiche z jajkami i szynką

Quiche z jajkami i szynką

Danie główne łatwe 20 min 50 min
Składniki: 1 kruche ciasto 6 jajek 10 cl śmietany 200 g pokrojonej w kostkę szynki 150 g startej mozzarelli świeży szczypiorek sól pieprz
Przepis Jajka z tuńczykiem

Jajka z tuńczykiem

Pierwsze danie łatwe 15 min 10 min
Składniki: 8 jaj 3 łyżki majonezu 1 mała puszka tuńczyka
Przepis Focaccia, włoski chleb z rozmarynem

Focaccia, włoski chleb z rozmarynem

Side dish średnie 2 h 20 min
Składniki: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży piekarskich 15 g oliwy z oliwek 31 cl wody 70 ml oliwy z oliwek 30 ml wody rozmaryn (świeży lub...
Przepis Kouign-amann (przepis krok po kroku)

Kouign-amann (przepis krok po kroku)

Desser trudne 4 h 30 min
Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży piekarskich 12 cl wody 200 g zmiękczonego solonego masła 150 g cukru 70 g cukru do ciasta