Sos z kurek
vote now
Ach, co to był za obiad! Wreszcie dorwałam w sklepie moje naukochańsze kurki i tak oto powstał najlepszy sosik ever z duuużą ilością natki pietruszki. Niebo w gębie!
Grzybki podane były w towarzystwie kaszy jaglanej i zielonej sałaty z dodatkami.
Trzeba spróbować!
Co trzeba?
200 g kurek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
150-200 ml śmietany 30%
sól pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
dużo natki pietruszki
Co i jak?
Kurki porządnie oczyścić i rozdrobnić.
Na masełku ładnie podrumienić cebulę, dodać kurki, dusić do momentu aż grzyby puszczą wodę. Wtedy zalać całość śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Gdy sos się zredukuje (zgęstnieje), dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawać na gorąco do makaronu, kaszy czy mięsa.
Smacznego!
MZap w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!