Jak ugotować ryż basmati?
zagłosuj teraz
Ryż basmati to składnik, który prawie każdy ma w domu! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny do sosów, curry i ryb. Oto prosty i niezawodny sposób na perfekcyjne ugotowanie ryżu basmati :-)
Składniki
4
Materiały
- rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min
- Zacznij od umycia ryżu w dużej misce z zimną wodą, aby usunąć skrobię. Po prostu pocieraj go między dłońmi, aż woda stanie się mętna.
- Powtarzaj tę czynność tyle razy, aż woda będzie czysta.
- Doprowadź dużą patelnię z wodą do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuje, zanurz ryż w rondlu, zmniejsz ogień na mały i przykryj na 10 minut.
- Przykryj i odstawić z ognia na kilka minut. I gotowe!
Obserwacje
- Jaka jest różnica między ryżem tajskim a ryżem basmati?
Pod względem smaku ryż basmati ma orzechowy aromat i bardzo dobrze komponuje się z daniami w sosie, podczas gdy ryż tajski ma jaśminowy smak i jest idealny na przykład do dań egzotycznych lub ryżu kantońskiego.
- Co mogę zrobić z resztkami ryżu basmati?
Możesz zdecydować się na przepis na smażony ryż, sałatkę ryżową, ryż kantoński lub ekspresowe risotto!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 245Kcal
- Węglowodany: 53.9g
- Tłuszcze: 0.7g
- Tłuszcze nasycone: 0.1g
- Białka: 5.6g
- Błonnik: 1.4g
- Cukry: 0.1g
- ProPoints: 7
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (195g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis